Dakar 2024: het Belgische Overdrive Racing weer erg sterk vertegenwoordigd

Het Belgische Overdrive Racing trekt uiteraard met de bekende Toyota Hilux naar de Dakar 2024. Hiervoor rekent het teal op teams uit acht verschillende landen. Overdrive Racing biedt ook logistieke ondersteuning aan Toyota Gazoo Racing tijdens deze 46ste Dakar Rally.

De openingsronde van het FIA World Rally-Raid Championship (W2RC) van 2024 vindt voor het vijfde jaar volledig in het Koninkrijk Saudi-Arabië plaats. De wedstrijd start in Al-Ula op vrijdag 5 januari en finisht aan de Rode Zee in Yanbu op 19 januari.

De Japanse fabrikant heeft ’s werelds beroemdste rallyraid de afgelopen twee jaar gewonnen en Toyota pakte vijf plaatsen in de topzeven tijdens de Dakar in 2023. Overdrive Racing eindigde de afgelopen twee seizoenen op het podium met Yazeed Al-Rajhi en Lucas Moraes. Al-Rajhi doet het in 2024 weer voor het team, maar met de Duitse bijrijder Timo Gottschalk.

Nadat hij vorig jaar tweede werd in het W2RC, na zijn voormalige teamgenoot Nasser Saleh Al-Attiyah, heeft Al-Rajhi zich goed voorbereid op zijn thuiswedstrijd. De man uit Riyad won de laatste twee wedstrijden van het Saudi Toyota Rally Championship in Qassim en Jeddah, nadat hij in november tweede werd in de Dubai International Baja. 

De Argentijn Juan-Cruz Yacopini en de Spaanse bijrijder Daniel Oliveras werden als derde geklasseerd in het 2023 W2RC en eindigden vorig jaar als zevende in de Dakar Rally. Zij bemannen de tweede van de Overdrive Toyota. Guerlain Chicherit en Guillaume de Mévius hebben hun krachten gebundeld in een meerjarige samenwerking en zullen racen met een paar GR DKR Hilux, ook uit de stal van Overdrive Racing. Samen met hun respectievelijke copiloten, Alex Winocq en Xavier Panseri, zullen de Fransman en de Belg twee auto’s inzetten in bruine en gouden kleuren, gebaseerd op de GMC pick-up truck die werd bestuurd door Colt Seavers in de jaren ’80 tv-serie The Fall Guy.

Denis Krotov en Konstantin Zhiltsov bemannen de vijfde van de Overdrive Racing Toyota’s en de line-up van de zeven ingeschreven teams voor het W2RC wordt gecompleteerd door het Italiaanse duo van Eugenio Amos en Paulo Ceci en het Franse koppel van Lionel en Lucie Baud. De vader- en dochtercombinatie hebben onlangs in de Jeddah Rally in Saoedi-Arabië een waardevolle testrit gemaakt met hun Toyota met de nieuwste specificaties en eindigden als zevende en tweede in de T1+ categorie. Isidre Esteve Pujol en José-Maria Villalobos reden vorig jaar de Dakar met Overdrive Racing en keren terug als bemanning van de achtste auto, die niet is ingeschreven voor het W2RC. De Franse Ronan Chabot en Gilles Picard maken de indrukwekkende teambezetting compleet.

Dakar Rally 2024 – Overdrive Racing:

201. Yazeed Al-Rajhi (SAU)/Timo Gottschalk (DEU) Toyota Hilux Overdrive*.                     

205. Juan Cruz Yacopini (ARG)/Daniel Oliveras (ESP) Toyota Hilux Overdrive*.

211. Guerlain Chicherit (FRA)/Alex Winocq (FRA) Toyota Hilux Overdrive*

215. Denis Krotov (KGZ)/Konstantin Zhiltsov (ISR) Toyota Hilux Overdrive*.       

221. Guillaume de Mevius (BEL)/Xavier Panseri (FRA) Toyota Hilux Overdrive*        

227. Eugenio Amos (ITA)/Paulo Ceci (ITA) Toyota Hilux Overdrive*

229. Lionel Baud (FRA)/Lucie Baud (FRA) Toyota Hilux Overdrive*                     

235. Isidre Esteve Pujol (ESP)/José-Maria Villalobos (ESP) Toyota Hilux Overdrive

236. Ronan Chabot (FRA)/Gilles Pillot (FRA) Toyota Hilux Overdrive

* deelname aan W2RC