Dakar 2024: drie merken voor de zege en 22 landgenoten aan de start

Zaterdag 6 januari start de 46ste Dakar, de vijfde al in Saoedi-Arabië. Prodrive BRX lijkt de favoriet te worden, met Toyota en Audi als voornaamste concurrenten. Er staan ook 22 landgenoten aan de start van een wedstrijd die heel het Arabische schiereiland doorkruist om op 19 januari te finishen aan de oevers van de Rode Zee in Yanbu. In totaal worden er twaalf proeven tegen de tijd afgewerkt. Dé nieuwigheid van deze Dakar wordt de marathonetappe die niet minder dan 48 uur zal duren en waar geen enkele vorm van assistentie toegelaten is.

Foto’s: © BRX en Van Rompuy

Rallyraids gaan niet alleen over snelheid, maar ook over navigatie en uithouding en dat wordt in deze vijfde Saoedi-Arabische editie zeer duidelijk. Er wachten de deelnemers goed 5000 kilometers tegen de klok en goed 60% van dat parcours is nieuw. 

De meest opvallende nieuwigheid is de 48-uur durende marathonetappe. Opvallend, er zal niet één bivak zijn, maar diverse stopplaatsen. Van zodra de klok vier uur in de namiddag slaat, moeten de deelnemers bij het eerstvolgende bivak stoppen en om 07u00 ’s ochtends weer vertrekken om zo de rest van de etappe af te leggen en dat zonder assistentie uiteraard. Deze nieuwigheid brengt de deelnemers naar het Empty Quarter, de grote leegte zeg maar en dat zegt voldoende.

De volledige route vindt u hier.

BRX versus Toyota en Audi voor de zege

Uittredend winnaar en wereldkampioen rallyraid Nasser Al-Attiyah (BRX Hunter) stapte ondertussen over van Toyota naar BRX waar hij ene Sébastien Loeb als teamgenoot krijgt. Loeb heeft naast hem overigens de Belgische copiloot Fabian Lurquin. Ook Loeb mogen we tot de topfavorieten rekenen.

Met vijfvoudig winnaar Al-Attiyah en negenvoudig wereldkampioen rally Loeb heeft Prodrive duidelijk twee toprijders in huis. Toyota moet als voornaamste concurrent rekenen op Lucas Moraes, Giniel de Villiers en de debuterende Seth Quintero. Verder is er ook nog Yazeed Al Rajhi die met een Toyota Hilux van het Belgische Overdrive Racing start. Bij Audi zijn ze aan de derde deelname toe. De hybride wagens van Stéphane Peterhansel, Carlos Sainz en Mattias Ekström waren al wel goed voor diverse dagzeges, maar een negende plaats was het hoogst haalbare in de eindafrekening.

Guillaume de Mévius doet het voor het eerst met een topwagen in de Dakar. De man uit Namen vormt team samen met de ervaren Xavier Panseri. In zijn derde Dakar wil hij het slim aanpakken, goede proeven rijden en vooral ervaring opdoen door de finish te halen.

Fabian Lurquin en Guillaume de Mévius zijn niet de enige Belgen bij de wagens. Stefan Carmans en Antonius Van Tiel (Red Lined Revo+) staan voor hun grote debuut in de Dakar. De Limburger Carmans is een 59-jarige bedrijfsleider die bezeten is van autosport.

We zien ook vier Belgische motorrijders aan de start. Jérôme Martiny begint aan zijn derde Dakar. Joris Van Dyck, Gwen Backx en Pierre Saeys debuteren in de Dakar. De meeste Belgen zitten aan boord van de trucks. In totaal vinden we daar elf Belgen.

Tot slot zijn er twee Belgische teams in de Dakar Classic, met Dirk Van Rompuy en Luis Barbero Garcia in een Toyota, terwijl Pieter Peerlings en Sam Teugels het in een Porsche doen.

Alle deelnemers vindt u hier.