WRC 2024: terug Rally1 zonder hybride en een complex puntensysteem

Het WRC verkeert in crisis en plots lijken oplossingen dan toch mogelijk. Naast een nieuw puntensysteem, zet de FIA de deur ook weer open voor Rally1-wagens zonder hybride systeem, in concreto om M-Sport aan boord te houden.

Foto: © M-Sport

Het WRC gaat door een stevige crisis, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Europees rallykampioenschap en diverse circuitkampioenschappen, zoals F1, FIA WEC of andere Formula E. Grote boosdoeners zijn de erg dure en complexe (hybride) Rally1-wagens en ook de wedstrijden zelf die vaak een zeer saai en voorspelbaar einde kennen.  

Om de kostenescalatie tegen te gaan, zou de keuze voor een soort WRC2+ voor de hand liggen, al lijkt dat voorlopig een brug te ver voor de FIA. Wel lijkt er een opening te komen voor Rally1-wagens zonder hybride systeem. Er is nog niets getekend of officieel gecommuniceerd, maar de gesprekken lijken stevig lopende.

Rekentoestel

Ondertussen komt er een nieuw puntensysteem vanaf de Monte-Carlo met punten op drie verschillende momenten, met name zaterdagavond, op zondag en tijdens de Power Stage.

Zaterdagavond krijgt de top-10: 18, 15, 13, 10, 8, 6, 4, 3, 2 en 1 punt, terwijl tijdens de Powerstage de klassieke 5, 4, 3, 2 en 1 behouden blijft. Op zondag is er dan een afzonderlijk klassement, met 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt voor de snelste deelnemer op die slotdag.

Wie goed rekent, ziet dat er dus een mogelijkheid is om door regelmaat meer punten te scoren dan de eigenlijke winnaar van de wedstrijd.

Of dit systeem het WRC terug op de sporen zal helpen, is maar zeer de vraag…