F2 Abu Dabi: Jack Doohan pakt laatste pole van het seizoen

Er stonden voor de Formule 2, in het allesbeslissende weekend voor de titelstrijd, een vrije sessie en een belangrijke kwalificatiesessie op het programma. Maar meerdere rijders werkten tussen de beide sessies ook nog een eerste vrije training af in de Formule 1. Het was deze vrijdag dus zeker zaak het koppie erbij te houden voor Pourchaire, Vesti en Iwasa, in aanloop naar het titeldebat dat morgen met de sprintrace en zondag met de hoofdrace, zijn verdict zal kennen.

foto: © Dutch Photo Agency

Victor Martins en Zane Maloney begonnen goed aan het weekend met de beste tijden in de ochtend, tijdens de vrije sessie voor de Formule 2 op Yas Marina. Puntenleider Theo Pourchaire zette er zijn ART bolide op de derde tijd en ging daarmee op een rustige manier naar een zeer belangrijke kwalificatiesessie. Titelrivalen Vesti (negende tijd) en Iwasa (zevende tijd) bleven achter hem.

Het maakte de kwalificatietraining zeer interessant. In zijn strijd om het vicekampioenschap werd Martins vooruit gestuurd door ART, die dit weekend hopen op de titel, het teams-kampioenschap en eventueel ook het vicekampioenschap. Immers, een pole voor Martin zou de punten van de pole uit handen houden van zijn belangrijkste tegenstander, Premarijder Vesti en van DAMS rijder Iwasa. Voor de Japanner zou dat een kruis betekenen op de laatste hoop die hij nog mocht koesteren op de titel.

De strijd om het vicekampioenschap warmt op

Ondanks niet-aflatende pogingen van Iwasa was het Jack Doohan die de pole pakte. Belangrijk in zijn strijd om het vicekampioenschap, aangezien zijn grote rivaal Victor Martins, zich op de tweede plaats nestelde. Iwasa strandde op de vijfde plaats. Mooi, maar voor de titel niet goed genoeg. Frederik Vesti redde zich met de negende plaats en kan zo profiteren van een goede startpositie in de sprintrace. En Theo Pourchaire? Die maakte het zichzelf moeilijk, al moeten we toegeven dat de Fransman ook werd gehinderd, met slechts een veertiende startpositie voor de sprint- en de hoofdrace. Er is nog geen man overboord, maar wie de Formule 2 wat volgt, die weet dat een startplaats in het midden van het pak, niet meteen de beste startplaats vormt. Vooral niet als er een titel verbonden is met je uiteindelijke resultaat…

Onze landgenoot Amaury Cordeel start de laatste race van het seizoen voor UNI-Virtuosi vanop een achttiende positie, nadat hij tijdens de vrije training deze ochtend ook al een achttiende tijd had laten noteren.