WRC 2024: Rovanperä en Ogier halftijds bij Toyota

Het nieuws van Toyota dat zowel Sébastien Ogier als regerend wereldkampioen Kalle Rovanperä slechts deeltijds aan het werk zullen gaan, is geen goed nieuws voor het WK Rally. 

Foto: © WRC

Eerst de feiten, Elfyn Evans, drievoudig vicewereldkampioen en Takamoto Katsuta zullen voor Toyota Gazoo Racing het hele seizoen met een Yaris Rally1 afwerken. Rovanperä en Ogier zullen één wagen delen, wat maakt dat ze zes of zeven wedstrijden ieder zullen rijden. 

Hiermee komen we aan drie of vier kandidaten op de wereldtitel, met Ott Tänak en Thierry Neuville bij Hyundai en Elfyn Evans bij Toyota, naast theoretisch ook Takamoto Katsuta en wie weet één of andere Ford-rijder, waarbij de naam van Adrien Fourmaux genoemd wordt, naast alweer een deeltijds programma voor onder meer Grégoire Munster. Draai of keer het hoe u wil, dit is geen goed teken vooor het WRC en het duidt op een toenemende bloedarmoede zowel op vlak van het aantal constructeurs als geïnteresseerde rijders. Wie in 2024 ook de titel wint, het zal altijd onder de noemer zijn, dat deze of gene rijder er niet bij was.

Rovanperä wil andere omgeving

Volgend jaar zal ik maar aan een paar evenementen deelnemen“, legt Rovanperä op sociale media uit. “De belangrijkste reden is dat ik nu al 15 jaar in rallywagens rijd, wat best lang is. De laatste paar seizoenen waren natuurlijk buitengewoon, maar mentaal en fysiek waren ze ook erg veeleisend. Dus ik dacht dat het tijd was om er een jaar tussenuit te gaan om de batterijen weer op te laden en dan fulltime terug te komen om weer met een volle aanval voor het kampioenschap te strijden. Ik hou van alle soorten motorsport en ik kijk ernaar uit om wat te driften en misschien nog wat andere leuke evenementen te doen naast de rally’s die we volgend jaar selecteren.” De Fin zou in 2025 terugkomen, maar of dat ook zo zal zijn, weten we pas over een jaar.

We zien Sébastien Ogier in de Monte-Carlo en Rovanperä in Zweden in 2024 als hun respectieve start van het seizoen.