BRX: Helse omstandigheden in Mettet

De openingsdag van het finale weekend in Mettet werd verreden in barre omstandigheden met een kille wind en aanhoudende regen. Het zorgde voor spektakel en enkele verrassingen. Davy Van Den Branden en Jordan Genten konden hun titel al vieren.

(Persbericht/Foto : © 2023 Johnny Loix)

BEX WINT ZONDER FINALE
Terwijl Mark Van Eyken bij de Super buggy’s voor de 6de keer op 7 wedstrijden oppermachtig was, beleefde ook Kristof Bex een uitstekende wedstrijd. Omdat het kunstlicht op het circuit in Mettet volgens de rijders onvoldoende was om in het donker de finales te rijden, won Bex de wedstrijd bij de grote kanonnen op basis van het klassement na de halve finale.
De finalisten beslisten unaniem om niet te rijden. Drie van hen hadden in het donker en verblind door het kunstlicht al een obstakel geraakt op weg naar de startgrid…

DAVY VAN DEN BRANDEN KAMPIOEN ONDANKS OFFDAY
In RX3 begon de voorlaatste wedstrijd van het seizoen met een enorme verrassing. De Citroën DS3 van de leider in de tussenstand ontbrak op de start grid van de eerste reeks. Na Q2 volgde zelfs een opgave voor de rest van de dag en heerste er pure wanhoop bij de Waaslander.
”Vrijdagavond draaide de motor plots op drie cilinders. We hebben de motor vervangen, de kabelboom, maar niets leek te helpen. Nu zouden het de injectoren kunnen zijn, maar dat weten we morgen pas. Het is heel zuur om langs de kant te moeten toekijken,” aldus Van Den Branden.
In de titelstrijd kon Yves Teelen een goede zaak doen, maar enkel met een zege of een tweede plaats. Teelen nam in de finale de beste start, maar in het donker werd hij verrast door een opzittende Yenthe Putzeys. De Opel-piloot leek op weg naar de zege tot hij in de slotronde Ben Lenaerts wilde dubbelen. Een goede kennis van Putzeys, maar vooral een teamgenoot van Teelen. Lenaerts vertraagde, maakte geen plaats voor de leider die hem wilde dubbelen en ondertussen dook Teelen binnendoor. Het spelletje pakte echter verkeerd uit. Teelen tikte de Vanden muur aan en spinde voor de neus van Putzeys, die won voor Nick Vanalken.
”Ik wist echt niet wat ze van plan waren, tot Ben me niet liet passeren. Een onsportief gebaar, maar het werd afgestraft. Ik ben heel blij met deze zege,” genoot Yenthe Putzeys. En Davy Van Den Branden kon zijn ogen niet geloven. Ondanks zijn pech werd de titel hem alsnog in de schoot geworpen.

NICK NEYENS ZET ORDE OP ZAKEN IN SUPERNATIONAL-2000CC
Bij de tweeliters is de titelstrijd in het Belgisch kampioenschap Rallycross een duel tussen Volvo-piloot Steve Volders en BMW-rijder Martijn Vanhove. Tijdens de voorlaatste manche van het BK werden ze echter allebei door pech vroegtijdig uitgeschakeld. Volders brak de koppakking. Hij zal zondag met een andere C30 zijn kansen verdedigen. Vanhove gaf in de halve finale op toen hij aan de leiding reed…
Nick Neyens liet de kans niet liggen. Na een indrukwekkend sterke dag stuurde hij zijn Escort naar de zege, voor Johan Kwinten en Ben Desender.
”Na onze diskwalificatie in Arendonk, waar ik de zege verdiende, heb ik een paar races links laten liggen. In Mettet, een van mijn favoriete omlopen, wilde ik me nog eens tonen. Dat is wel gelukt. In het begin waren we aan het zoeken naar een goede afstelling op slicks, maar het bleef nat. Eens we voor regenbanden kozen ging het perfect!”

JORDAN GENTEN BELGISCH KAMPIOEN XC JUNIOR
In de voorlaatste manche van het Belgian Rallycross Championship, verreden op een kletsnat circuit Jules Tacheny in Mettet, heeft Jordan Genten de titel in XC Junior veilig gesteld.
Voor Cartelle begon het weekend al rampzalig met een technisch probleem tijdens de trainingen op vrijdag. Het team moest de versnellingsbak vervangen. Zaterdagochtendreed Cartelle lek in Q1, waarna hij de gas kabel brak in Q2. In de grote finale had hij geen keuze: enkel de overwinning zou hem in de titelrace houden.
De start was subliem. Cartelle schoot van de tweede rij naar de kop, maar na de jump ging hij in de modder rond. Jordan Genten liet de kans niet liggen om op zijn 15de een eerste Belgische titel veilig te stellen.
“Na het foutje van Lucas wist ik dat ik gewoon beheerst de zege veilig moest stellen. Ik heb geen risico’s meer genomen. Met 4 zeges is deze titel zeker verdiend, lachte de piloot uit Waimes.

KOBE PAUWELS VERZILVERT ZIJN LAATSTE TITELKANS
Op een kletsnatte omloop, geteisterd door koud en grillig herfstweer, in Mettet heeft Kobe Pauwels met zijn Mygale de voorlaatste manche van het Belgisch kampioenschap gewonnen. De Limburger blijft daardoor in de running voor de titel, al deed zijn grootste titel rivaal Tom Heindrichs met een derde plaats ook een goede zaak.
Met een kano start vanaf de pole nam Pauwels meteen de leiding in de finale en hij zou de zege niet meer uit handen geven.
“De starts waren vandaag nochtans niet perfect, maar in de finale was het toch genoeg om aan de binnenkant Nathan Ottink af te houden. Misschien had ik wel een licht voordeel omdat ik op kop reed terwijl de rest in mijn spray van spetters reed. Ik besef dat ik morgen toch nog kampioen kan worden. Daar ga ik alles voor doen,” alsus Pauwels.
Nathan Ottink, tweede, was al blij met dat resultaat: “In de spray van Kobe zag ik helemaal niets. Ik ben al blij dat ik foutloos bleef.
Tom Heindrichs, derde, deelde die mening: “Het ging prima tot de finales. Onze starts waren goed, maar Kobe had de binnenkant. In de race was het ronduit gevaarlijk door de duisternis. Ik zat in het spoor van Ottink toen die door een grote plas reed. Door de spetters op mijn bril zag ik niets. Zeker niet in het donker… drie ronden reed ik gewoon blind op de remlichten van Ottink…”
Eric Borguet, nog een kanshebber, strandde met zijn Kamikaze in de B-finale.