VAS Rally: 6 Uren van Kortrijk sluiten regionaal seizoen

Zaterdag 18 en zondag 19 november is er de 6 Uren van Kortrijk, de slotmanche van het VAS regionale rallykampioenschap in een organisatie van Autostal Groeninghe. Het mooie decor van de Grote Markt in Kortrijk vormt er het toneel voor de laatste rallyactie van het seizoen in West-Vlaanderen.

(persbericht / foto: ©Gilles Verschuere )

Het is de tijd van het jaar voor de eindafrekeningen. Na de Marathon, de slalom, de Rallycross, de Classic en de Regularity, die allen in de voorbije maanden hun kampioenschap sloten, is het volgend weekend de beurt aan de 6 Uren van Kortrijk om het eindverdict op te stellen van het regionale rallykampioenschap. Sedert de heropname van de wedstrijd binnen de VAS-rallykalender, kenden de 6 Uren van Kortrijk een ongeëvenaard succes, met populaire winnaars, de occasionele vedette aan de start en (vooral dan) volledig bezette deelnemerslijsten. Het is deze editie niet anders.

Op 18 oktober werden de inschrijvingen geopend en er werden 137 inschrijvingen binnengehaald… in de eerste 30 minuten! Een klinkend succes, mag men dan met een gerust hart zeggen. De inspanningen van organisator Autostal Groeninghe werpen meer dan hun vruchten af. Een genummerde startlijst krijgen we pas deze week te zien, maar zoals steeds is er via de tam-tam van het internet en de sociale media menige deelname al bekend. Melissa Debackere zal er zijn, hopelijk op de Skoda Fabia R5 uit eigen huis na problemen in de Zuid-Limburg vorig weekend. Nog Fabia R5’s zullen er zijn voor Renzo Herpoel, voor de terugkerende Koen Dewaele (onder de vleugels van ene Patrick Snijers), voor Vincent Verschueren, Frederic Miclotte, Junior Planckaert en Davy Vanneste. John Wartique en Andy Lefevere gaan van start op de VW Polo R5, Gilles Pyck brengt de Hyundai i20 mee. Bjorn Syx en Niels Reynvoet doen het op de Citroën C3. Er komen liefst 15 R5 wagens aan de start, en afhankelijk van de staat van het parcours en de weersomstandigheden mag men gerust de Porsches van Gunther Monnens en Tuur Vanden Abeele bij de kanshebbers op de ereplaatsen tellen. Voeg daarbij nog een vloot aan Evo-wagens, die regionaal nog steeds meer dan hun mannetje staan, en een peloton aan spectaculaire BMW’s en u begrijpt dat de 6 Uren van Kortrijk opnieuw een topaffiche vormen! Vergeten we daarbij ook niet de rest van het deelnemersveld, dat leest als een who-is-who in de regionale autosport, en lokale held Paul Lietaer, die met de Ascona 400 opnieuw een gooi zal doen naar Historics-glorie.

De Lavano site, Rollegem, Marke, Aalbeke en Moeskroen zijn de namen die de 14 klassementsproeven uitmaken waarover de rally wordt verreden. Op zaterdag 18 november wordt 1 klassementsproef verreden (Lavano). Op zondag 19 november worden dat twee lussen met telkens 4 klassementsproeven en één ronde met 5 klassementsproeven. Dat is goed voor een wedstrijd van 247 kilometer, waarvan 97,80 km tegen de klok en 150 km aan verbindingstraject. Het zenuwcentrum is er zoals vanouds op de mooie setting van de Grote Markt in Kortrijk, met de grote tent waar alles over de rally kan worden vernomen. Er is live commentaar op het podium, catering, een verkooppunt voor de programmaboekjes (een absolute must!) en zoals steeds: een gratis optreden op zaterdagavond met deze keer ‘Les Truttes’.

Veel plezier en… hou het veilig!

6 Uren van Kortrijk

  • Wanneer? zaterdag 18 en zondag 19 november 2023
  • Wie? Autostal Groeninghe vzw
  • Wat? Wedstrijd meetellende voor het VAS regionale rallykampioenschap, het VAS Historic kampioenschap en de diverse provinciale kampioenschappen (PAK)
  • Waar? Start en aankomst aan de centrale tent op de Markt in Kortrijk. Klassementsproeven in Marke, Rollegem, Aalbeke, Moeskroen en de Lavano site in Moeskroen. Zaterdag 19 november start de eerste wagen op het podium op de Markt in Kortrijk om 16u55. Zondag verlaten de wagens om 08u00 het gesloten wagenpark.
  • Deelnemers: tot op heden 167 voorinschrijvingen

Het rallybos van Kortrijk

Toegegeven, het is iets uitgebreider dan alleen maar Kortrijk. Organisator Autostal Groeninghe stelde in 2019 een mooi voorbeeld door de CO2 uitstoot voor de rally van Kortrijk te compenseren. Ze deden dat niet op de eenvoudige manier, door CO2 aflaten te kopen, maar op de correcte manier, namelijk door het aanplanten van bomen! Het Rallybos kwam er in Bellegem, het stadsbestuur van Kortrijk stelde er een stuk grond ter beschikking naast het Argendaalbos, en sindsdien werd er getrouw aangeplant. Maar er is ook een plan voor mede-rallystad Moeskroen, waar er een park wordt aangelegd. Burgemeester Vincent Van Quickenborne was de rally in zijn eigen stad altijd zeer genegen, en ook deze editie 2023 kondigde hij met enige trots aan. De deelnemerslijst is alweer tot de nok gevuld, en om de uitstoot van deze rally te compenseren gingen Van Quickenborne en zijn collega uit Moeskroen, Brigitte Aubert, vorige week alvast aan de slag. Autostal Groeninge schenkt immers 1500 bomen en struiken voor de aanleg van een openbaar domein in Moeskroen. Samen met de aanplantingen in het rallybos zou dit goed moeten zijn voor 6500 vierkante meter aan groen.