In een notendop: eenzitters

  • Formule G – Voormalig F1 rijder Nick Heidfeld wordt mede-oprichter van de nieuwe Formula G serie. Het wordt een volledige “electrische” ladderformule met 20 rijders in de “F-G2” en liefst 40 rijders in een F-G1 kampioenschap. In “G2” zal er gereden worden met beperkt vermogen, de G1 mag dan voluit gaan. Er zal gebruik gemaakt worden van identieke “open wheel” elektrische eenzitters met twee power-levels, en de races zullen gehouden worden in bestaande weekends, samen met en op dezelfde circuits als de races met verbrandingsmotoren. De serie gaat van start in 2024.
    (foto: © formula G)
  • FIA F2 – De 20-jarige Paraguayaan van Duitse afkomst, Joshua Dürksen, maakt een ernstige sprong voorwaarts op de carrièreladder. Eerder verrassend tekende hij bij het PHM team in de Formule 2. In 2024 zal PHM definitief het Tsjechische Charouz vervangen op de grid. Dürksen springt zo van de Formula Regional by Alpine direct naar de wachtkamer van de Formule 1! Dürksen maakte indruk bij zijn debuut op circuit met meerdere overwinningen in de Formule 4 in 2019, maar in de daaropvolgende jaren volgde de bevestiging niet. Vanaf 2022 reed hij dan “Regional” met Arden. Op Spa haalde hij dit seizoen het podium. Na een test in de FIA F3 werd besloten om dadelijk naar de Formule 2 te gaan.
  • F4 Spanje – Het afsluitende weekend van de Spaanse Formule 4 competitie op Barcelona, werd een kolfje naar de hand van de Singaporees Christian Ho en Campos Racing. Ho won de openingsrace van het weekend, voor Valerio Rinicella (MP Motorsport). Maar aan de titelstrijd was er nog weinig te veranderen. De 16-jarige Fransman Theophile Nael (Sainteloc) had aan een derde plaats genoeg om de titel 2023 binnen te halen. Maar voor Ho was het weekend nog niet afgelopen. Hij haalde zijn zevende pole van het seizoen en ging nog door om de tweede en de derde race van het weekend te winnen en zo als vicekampioen nog een troostprijs binnen te halen.
  • EUR3 – Ook het nieuwe Spaanse Eurocup-3 kampioenschap, een op de “regional” geïnspireerde tussenstap op weg naar de Europese competities, kende dit weekend zijn besluit op Barcelona. Het werd een dubbelzege voor Fransman Esteban Masson (Campos), die zowel zaterdag als zondag won en het kampioenschap 2023 op zijn naam zet.
  • F4 SEA – De Brit Arvid Lindblad, die Zweeds-Indische roots heeft, leidde in een eerste treffen voor het Zuid-Oost Aziatische kampioenschap (South-East Asia) op Macao het Formule 4 veld naar een dubbelzege voor team Theodore Prema. Voor enkele rijders een mooie opwarmer voor de komende F4 Grote Prijs van Macao. Lindblad won de kwalificatierace en pakte ook de zege in de finale voor de eigen teamgenoot Leong Hon Chio.