FIA WEC Bahrein: de Belgen aan het woord na de race

De Belgen in Bahrein kenden tijdens de finale van het FIA WEC een bewogen slot, met zeges, titels en ook ontgoocheling. De landgenoten kwamen na de race aan het woord bij Autosportwereld. 

Foto’s: WRT en Porsche

Uiteraard was er een zielsgelukkige Sarah Bovy, die een droom waarmaakte, een droom waaraan Iron Dames vijf jaar heeft gewerkt, met name een zege in het hoogstaande FIA WEC of WK Uithouding. “Het is te mooi om waar te zijn en het overkomt me niet vaak, maar ik heb hier geen woorden voor”, aldus de Brusselse. “Ik moet heel het team bedanken, mijn teamgenoten en Deborah (Deborah Mayer founder van Iron Dames), die dit alles heeft mogelijk gemaakt.” Een uitgebreid interview met Sarah in videoformat, vindt u overigens op onze Facebook-pagina (https://www.facebook.com/autosportwerel2).  

WRT’s onwaarschijnlijk palmares in LMP2

Nog feest in het Belgische kamp was er bij WRT. Het team van Vincent Vosse en Yves Weets sloot het seizoen in stijl af met een een-twee, want de nieuwe kampioenen Rui Andrade, Louis Delétraz en Robert Kubica wonnen de acht uur durende slotrace van het FIA WEC voor hun teamgenoten Robin Frijns, Sean Gelael en Ferdinand Habsburg, die het grootste deel van de race aan de leiding reden, maar bij de laatste pitstop werden afgeremd door een klein probleem.

De overwinning in Bahrein betekende het einde van het LMP2-tijdperk in het FIA WEC voor WRT en was meteen de derde zege van het seizoen voor Team WRT, dat voor de tweede keer de dubbel FIA WEC LMP2 pakt, na 2021 en de tweede plaats in 2022. In totaal won Team WRT tien van de negentien FIA WEC-races die in deze drie seizoenen werden verreden, waaronder de 24 Uur van Le Mans in 2021, een jaar waarin het ook de ELMS-kroon veroverde. 

Team WRT Principal Vincent Vosse was dan ook verheugd: “Het is het mooiste einde mogelijk voor onze drie seizoenen in de LMP2-klasse. We zijn voor de tweede keer FIA WEC-kampioen. Er zijn slechtere ‘balansen’. Ik ben teleurgesteld over wat er vandaag met auto #31 gebeurde, maar dat hoort bij racen. Het belangrijkste is het teamresultaat en de één-twee. Ik ben erg blij voor het hele team, dat heeft bewezen echt een gevestigde waarde te zijn, en ik wil ook Oreca bedanken voor de geweldige auto die het ons heeft geleverd. Een hoofdstuk is afgesloten en laten we ons nu richten op de nieuwe uitdagingen die voor ons liggen.” Team WRT staat volgend seizoen uiteraard in voor inzet van de beide BMW-prototypes in de Hypercar-klasse in het FIA WEC.

“Niet de auto om te winnen”

Laurens Vanthoor werd in de #6 Porsche 963 vijfde algemeen in Bahrein, maar hij en zijn teamgenoten Kevin Estre en André Lotterer waren niet bij machte om voor het podium te vechten. Het trio wordt ook zesde in de eindstand van het WK, op één punt van de top 5. 

Het pakket was vandaag niet goed genoeg om echt hoger te mikken”, aldus een eerlijke Vanthoor in de paddock van Bahrein na de race. “Misschien hadden we zonder het tijdverlies bij de start (Vanthoor moest uitwijken voor een aanrijding), een plaats beter kunnen doen, maar een podium was niet mogelijk. Op een veeleisende piste als Bahrein komen de werkpunten nog naar boven en dat maakt dat we vandaag tevreden moeten zijn met die vijfde plaats. Maar we komen sterker terug!” 

Vanthoor coacht vandaag, zondag, de DTM-kampioen Thomas Preining bij zijn debuut in de Porsche 963 tijdens de rookietesten en onze landgenoot werkt dinsdag ook nog bandentesten voor Porsche en Michelin in Bahrein af. 

Een vreemde race was er voor Alessio Picariello, die comfortabel leidde en op enkele uren van het einde de wagen zonder schade in de box zag verdwijnen. “Claudio Schiavoni, onze ‘Bronze’ rijder was deze ochtend plots behoorlijk ziek en kon niet rijden, dus zouden wij nooit geklasseerd zijn, gezien hij moet rijden. We reden onze tijd dan vol en gaven vervolgens op, beetje vreemd, maar het is zo.

Uit goede bron vernam Autosportwereld dat Sarah Bovy werd voorgesteld om op beide Porsche 911 RSR te rijden, maar dat voorstel kreeg niet de goedkeuring van de sportieve leiding van het kampioenschap.