FIA WEC Bahrein: titel voor Buemi, Hartley en Hirakawa. WRT schittert in LMP2 en Bovy vicewereldkampioen

Sébastien Buemi, Brendon Hartley en Ryo Hirakawa zijn de nieuwe wereldkampioenen uithouding. Hun winst in Bahrein, in de slotrace van het kampioenschap 2023, was voldoende voor de wereldtitel, terwijl Toyota al eerder dit seizoen zekerheid kreeg over de titel bij de constructeurs. Van Belgische zijde mag er ook gefeest worden, met de beide titels in LMP2 voor WRT, terwijl Sarah Bovy, samen met Michelle Gatting en Rahel Frey, in de Iron Dames Porsche 911 RSR met de zege ook de tweede plaats in het LMGTE-wereldkampioenschap veiligstelde.

Foto’s: Toyota, Porsche en WRT

De afsluiter van het FIA WEC 2023 werd wat betreft de rijderstitel in de eerste bocht van de acht uur durende race beslist. De #7 Toyota GR010 van Conway-Kobayashi-Lopez kreeg in de eerste remzone een tik van de #2 Cadillac, verloor wat tijd en kon dat verlies nooit meer goedmaken, hoewel de wagen nog wel als tweede over de meet kwam, op minder dan een minuut van de winnaars.

Achter de beide Japanners kregen we een heerlijke race tussen de beide Ferrari 499P– die zelfs elkaar het leven erg zuur maakten -, de Jota Porsche 963 en de officiële Porsche 963 van onder meer Laurens Vanthoor. De strijd duurde tot op de meet en uiteindelijk waren het Fuoco, Molina en Nielsen die naar de derde plaats reden, voor de Jota Porsche 963 van Felix Da Costa-Stevens-Ye en de Porsche 963 van Vanthoor-Estre-Lotterer. Vooral de prestatie van de privé Porsche 963 van Hertz Team Jota valt hierbij op.

Voor Sébastien Buemi en Brendon Hartley is het overigens de vierde wereldtitel als rijder, terwijl Ryo Hirakawa zich voor de tweede maal wereldkampioen mag noemen. Zij halen het in het WK voor hun teamgenoten bij Toyota en de Ferrari-rijders Fuoco, Molina en Nielsen.

WRT ongelofelijk…

WRT won voor de tweede maal in drie jaar zowel de rijders- als constructeurstitel in LMP2 en een mooier afscheid van de LMP2-klasse is niet mogelijk voor het team van Yves Weerts en Vincent Vosse, dat in 2024 met BMW voor de algemene wereldtitel mag vechten. De titel bij de rijders gaat naar de WRT-rijders Rui Andrade, Robert Kubica en Louis Deletraz en zij wonnen ook de slotrace van het kampioenschap, voor hun teamgenoten Robin Frijns, Ferdinand Habsburg en Sean Gelael. The winner takes it all, wordt dat dan. De derde plaats in Bahrein was voor de Jota Oreca 07 in de handen van Hansson-Fittipaldi-Rasmussen.

In LM GTE schrijft Bovy met Iron Dames geschiedenis

Het is dan toch gelukt voor de Iron Dames, de eerste zege in het FIA WEC, nadat onze landgenote Sarah Bovy eerder deze week naar haar derde polepositie van het seizoen reed. Bovy, Gatting en Frey wonnen in hun Iron Dames Porsche 911 RSR de allerlaatste race van het GTE-tijdperk en zijn meteen ook vicewereldkampioen achter de Corvette. In de race zelf haalden ze het voor de beide Aston Martin van D’Station en Northwest AMR.

Een vreemde race was er voor Alessio Picariello, die comfortabel leidde en op enkele uren van het einde de wagen zonder schade in de box zag verdwijnen. “Claudio Schiavoni, onze ‘Bronze’ rijder was deze ochtend plots behoorlijk ziek en kon niet rijden, dus zouden wij nooit geklasseerd zijn, gezien hij moet rijden. We reden onze tijd dan vol en gaven vervolgens op, beetje vreemd, maar het is zo.

Uit goede bron vernam Autosportwereld dat Sarah Bovy werd voorgesteld om op beide Porsche 911 RSR te rijden, maar dat voorstel kreeg niet de goedkeuring van de sportieve leiding van het kampioenschap.

Het seizoen van het FIA WEC zit er dus op en nu is het aftellen naar 2 maart 2024 en de start van het kampioenschap 2024, dat op 11 mei ons land aandoet.