WRC Central Europe: Rovanperä op een haar van tweede wereldtitel

In de Central Europe Rally, de voorlaatste manche van het WRC 2023 heeft de lus op zaterdagochtend heel wat verandering teweeg gebracht. Vooraan raakte Elfyn Evans in de laatste KP van de voormiddag van de baan en zo ligt de weg naar een tweede wereldtitel voor Kalle Rovanperä nu ruim open. 

Foto: © WRC Hyundai

De jonge Fin mag de champagne koud zetten, want als hij achtste wordt in de algemene stand, is hij zeker van zijn tweede wereldtitel. Rovanperä kende in KP10 echter wel wat geluk toen hij ook even van het juiste pad afweek en dertig seconden verloor. Een proef later was het echter zijn teamgenoot bij Toyota, Evans, die een fout maakte en zijn hoop op een eerste wereldtitel in rook zag opgaan. Rovanperä verloor in diezelfde proef heel wat tijd, onder meer omdat hij het nieuws van de crash van Evans kreeg: 

“Ik wist dat Elfyn weggevallen was, dus waarom zou ik nog iets riskeren? Echt jammer voor Elfyn en Scott, ik hoop dat ze in orde zijn. Ze hebben stevig gevochten en het zou heel lastig voor ons zijn geweest om te blijven pushen. De laatste auto op de weg zijn vanmorgen was echt lastig. Nu is het doel een beetje anders, we proberen gewoon te finishen. We hadden ook ons moment in de vorige proef, maar we hielden het bij elkaar, laten we het nu proberen af te maken.”

Thierry Neuville kon hier garen bij spinnen, want de Belg in de Hyundai won KP10 en KP11, nadat Evans de eerste proef naar zijn hand zette, en Neuville rukt zo naar de leiding op. Neuville leidt nu met 11 seconden op Rovanperä en 1min19 op Ford-rijder Ott Tänak.    

Sébastien Ogier (Toyota), Teemu Suninen (Hyundai), Takamoto Katsuta (Toyota) en een nog steeds goed rijdende Grégoire Munster in zijn Ford Puma maken de top 7 compleet, voor de leider in WRC2, Emil Lindholm (Hyundai), met een voorsprong van amper 7,6 seconden op Adrien Fourmaux (Ford). Onze landgenoot Armand Fumal (Alpine) leidt in RGT. 

Deze namiddag volgen de drie zelfde proeven.