MotoGP Australië: geen sprintrace, wel Moto2 en Moto3

Er was in Australië een race voor Moto3, een halve race voor Moto2, en…geen sprintrace voor MotoGP. Het wispelturige weer in de zee van Tasmanië zorgde daarvoor. Een stand van zaken.

Foto: © motogp.com

Moto3 was de eerste serie op de baan voor hun wedstrijd op zondag en de regen was op de afspraak, al van het begin van de ochtend toen de warm-up sessies werden verreden. Drama was er onmiddellijk, want twee toppers gingen al in de formatieronde tegen de grond. konden later de race weer vervoegen. Het was Ayumu Sasaki (Liqui Moly Husqvarna Intact GP) die de verregende race leek te gaan winnen, maar in de allerlaatste ronde ging Deniz Öncü (Red Bull KTM Ajo) hem nog voorbij. Met kampioenschapsleider Jaume Masia (Leopard Racing) in achtste positie, wordt het titelgevecht weer volop leven ingeblazen want met nog vier races te gaan liggen tussen Jaume Masia en Ayumu Sasaki slechts vier punten verschil.

De omstandigheden verslechterden met de minuut en het eerste slachtoffer van het gewijzigde schema was de Moto2 race. Er werd dan wel gestart maar halverwege de race besliste de organisatie dat omwille van de fel opgestoken wind, de omstandigheden te gevaarlijk waren. De zege, die kwam in handen van Tony Arbolino (MarcVDS Racing), voor Aron Canet (Pons Wegow Los40) en voor Fermín Aldeguer (GT Trevisan SpeedUp). Puntenleider Pedro Acosta (Red Bull KTM Ajo) kreeg de negende plaats maar gezien de halve punten in deze afgebroken wedstrijd, verliest de Spanjaard slechts miniem in de telling. Met 280,5 punten blijft hij ruim aan de leiding voor Arbolino die er 224,5 telt. Onze landgenoot Barry Baltus viel uit.

Eerder had men de Grand Prix en de sprintrace voor de MotoGP al van dag gewisseld, om de rijders een maximum aan tijd op de baan te gunnen en een volle pot aan punten te kunnen pakken. En dat bleek een goed plan, want na evaluatie van de omstandigheden werd beslist dat het te gevaarlijk was om de sprintwedstrijd te starten op Phillip Island. Na twee bewogen weekends zien we Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) met 366 punten weer wat voorsprong nemen op Jorge Martin ( Prima Pramac Racing Ducati), met 339 punten. In wezen vechten zij het duel uit voor de titel. Volgende week al is er de MotGP wedstrijd in Thailand.