ELMS Portimão: zege voor United Autosports, winst en titel in GTE voor Alessio Picariello met een tweede plaats voor Ulysse De Pauw

In een wedstrijd die door het slechte weer in Portugal veel later van start ging en hierdoor tevens met een rode vlag werd ingekort, ging de zege oververdiend naar United Autosports USA en Phil Hanson, Marino Sato en Oliver Jarvis. De #25 Oreca van Algarve Pro Racing en Lynn-Simpson-Allen werd tweede en kampioen. In LM GTE zorgden Alessio Picariello en Ulysse De Pauw voor een spannende eindsprint, waarbij de Porsche-rijder won en zijn tweede titel in de European Le Mans Series behaalde.

(Foto’s: © Oreca – Proton Competition)

Door het slechte weer vond de start met anderhalf uur vertraging achter de safety car plaats. Het was echter onmogelijk om in deze omstandigheden te racen waardoor enkele minuten later de rode vlag werd gezwaaid. De klok bleef tikken en na 45 minuten reden de deelnemers verder achter de safety car. Met nog drie uur voor de boeg ging de wedstrijd eindelijk van start.

In een bewogen wedstrijd behaalde United Autosports een mooie en verdiende overwinning na een heel sterke openingsstint van Phil Hanson die op een nat wegdek duidelijk sneller was dan zijn tegenstanders. Alex Lynn, Kyffin Simpson en James Allen werden met de Oreca 07 van Algarve Pro Racing tweede en kampioen, een eerste titel in de European Le Mans Series voor zowel de rijders als het Portugese team. Job van Uitert, Manuel Maldonado en Tijmen van der Helm namen voor Panis Racing plaats op de derde podiumtrede.

François Perrodo, Matthieu Vaxiviere en Ben Barnicoat behaalden zowel de zege als de titel in LMP2 Pro-Am en eindigden met hun Oreca van AF Corse vierde algemeen. Tom Van Rompuy, Sebastián Álvarez en Nathanael Berthon stuurden de DKR Engineering Oreca naar de zesde positie in deze klasse nadat de wagen halfweg een tijd tweede lag.

Matthew Bell en Adam Ali (Eurointernational – Ligier) zegevierden in LMP3 en de derde plaats in deze klasse ging naar de DKR Engineering Duqueine van Alexander Bukhantsov, James Winslow en Pedro Perino.

LM GTE: zege en titel voor Alessio Picariello, Ulysse De Pauw knap tweede

Alessio Picariello, Ryan Hardwick en Zacharie Robichon controleerden hun rit naar de titel in de laatste wedstrijd voor GTE-wagens op Europese bodem. De felblauwe Proton Porsche moest een tijd de koppositie aan de Spirit of Race Ferrari van Cameron-Griffin-Perel laten, maar nadat de laatste pitstops waren uitgevoerd reed de #16 met Alessio Picariello aan het stuur terug op kop.

Ulysse De Pauw nam ook de laatste stint voor zijn rekening. De jonge Belg reed met de #51 AF Corse Ferrari 488 een schitterend slot waarbij hij tevens de snelste wedstrijdronde in zijn klasse op de tabellen zette. Hij eindigde met zijn Ferrari, die hij met Kriton Lentoudis en Rui Aguas deelt, uiteindelijk op 1,285 seconden van winnaar Picariello. Voor Alessio Picariello is het na 2020 zijn tweede titel in de LM GTE-klasse van de European Le Mans Series. Ook de derde plaats ging naar Proton Competition en dit met de #77 Porsche die van  Christian Ried, Giammarco Levorato en Julien Andlauer.