ELMS Portimão: polepositie voor IDEC Sport, Proton Porsche van Alessio Picariello bovenaan in LM GTE

Paul-Loup Chatin schonk IDEC Sport de laatste polepositie (1:36.153) van het jaar in de European Le Mans Series. De Fransman was met zijn Oreca 0,573 seconden sneller dan Oliver Jarvis die aan het stuur zat van de United Autosports Oreca. Tom Van Rompuy stuurde de DKR Engineering Oreca naar de derde plaats in LMP2 Pro-Am en Ryan Hardwick, de teamgenoot van Alessio Picariello, bemachtigde met zijn Proton Competition Porsche de beste startplaats in LM GTE.

(Foto: © Oreca)

De vijftien minuten durende kwalificatiesessie voor LMP2 werd als laatste van de vier klassen op een opdrogende baan verreden, waardoor voor deze categorie slicks de beste optie waren. In een spannende kwalificatie losten IDEC Sport, United Autosports en Panis Racing elkaar af aan de kop van het klassement. Uiteindelijk was het Paul-Loup Chatin die met de IDEC Oreca de beste rondetijd liet optekenen. Oliver Jarvis werd voor United Autosports tweede en Job van Uitert van Panis Racing eindigde als derde. James Allen, die samen met teamgenoten Kyffin Simpson en Alex Lynn met een ruime bonus van twintig punten de tussenstand aanvoert, tikte met de wagen van Algarve Pro Racing af als vierde.

Bij de kwalificatie voor LMP2 Pro-Am was het nog een moeilijke keuze tussen regenbanden of slicks. In zijn laatste ronde realiseerde Giorgio Roda met de Oreca 07 van Proton Competition het snelste rondje (1:47.179). Tom Van Rompuy presteerde uitstekend en werd derde achter de snelle Turk Salih Yoluç (Racing Team Turkey).

In LMP3 eigende de RLR M Sport Ligier van het drietal Horst Felbermayr Jr., Julien Gael en Mateusz Kaprzyk zich de beste rondetijd toe.

Laatste polepositie in het LM GTE-tijdperk voor Ryan Hardwick en Proton Competition

In LM GTE zette Ryan Hardwick de beste chrono (1:58.574) op de tabellen. De Amerikaan was met zijn Proton Competition Porsche 0,263 seconden sneller dan Takeshi Kimura met een Kessel Racing Ferrari. Hardwick deelt de #16 Porsche met Alessio Picariello en Zacharie Robichon en het drietal telt na de wedstrijd van vrijdag en de polepositie, waaraan een extra punt is verbonden, vier punten voorsprong op zijn dichtste achtervolgers, de Italianen Claudio Schiavoni, Matteo Cressoni en Matteo Cairoli. Schiavoni werd met zijn Iron Lynx Porsche twaalfde. De # 77 Proton Porsche van Ried-Levorato-Andlauer eindigde in de handen van Ried derde en staat tevens derde in het kampioenschap met dertien punten achterstand. Kriton Lentoudis, de collega van Ulysse De Pauw en Rui Aguas op de #51 AF Corse Ferrari, werd elfde.

De laatste wedstrijd van het seizoen start zondag om 14u00 Belgische tijd en duurt zoals gewoonlijk vier uur.