IMSA Petit Le Mans: een voorbeschouwing

Dit weekend valt met Petit Le Mans het doek over de editie 2023 van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship. De wedstrijd op Road Atlanta is al aan zijn 26ste editie toe en wordt verreden over tien uur. Eric van de Poele won met een Ferrari 333 SP in 1998 en met Laurens Vanthoor bij Porsche Penske Motorsport maakt er dit jaar opnieuw een Belg kans op de algemene overwinning. Jan Heylen is dan weer met zijn Porsche 911 van Wright Motorsports een van de favorieten voor de zege in GTD.

(Foto’s: © Porsche, BMW en Wright Motorsports)

In totaal worden voor deze finale 54 wagens aan de start verwacht met tien in GTP, negen in LMP2, acht in LMP3, acht in GTD Pro en negentien in GTD.

In snelste categorie, GTP, zijn er theoretisch nog zestien rijders in de running voor de titel. Alexander Sims en Pipo Derani (Whelen Engineering Cadillac Racing) voeren het klassement aan met 2460 punten en tellen er zo drie meer dan het Acura-duo Filipe Albuquerque en Ricky Taylor (WTR with Andretti Autosport). De equipe van de #6 Porsche 963, Mathieu Jaminet en Nick Tandy, heeft vijf punten minder dan de leiders en krijgt voor deze laatste wedstrijd versterking van Laurens Vanthoor. Op vier zien we het eerste BMW duo, Nick Yelloly en Connor De Philippi, met 38 eenheden achterstand.

“Gezien mijn ervaring in IMSA en mijn liefde voor de Amerikaanse circuits, hoopte ik echt om mee te doen.” vertelt Laurens Vanthoor. “Het doet me veel plezier om met een Porsche 963 aan Petit Le Mans te mogen deelnemen. Aan de andere kant is het altijd wat raar om derde rijder te zijn. Ik ga zo goed mogelijk mijn werk proberen te verrichten om de auto op een goede plaats aan mijn teamgenoten over te dragen zodat ze de titel kunnen behalen, wat het hoofddoel is.”

Met Jenson Button als derde rijder zal de privé Porsche 963 van JDC Miller MotorSports natuurlijk ook de nodige aandacht naar zich toetrekken. De voormalig wereldkampioen Formule 1 deelt de gele bolide met reguliere rijders Tijmen van der Helm en Mike Rockenfeller. Verder zien we ook Josef Newgarden zijn debuut maken met de 963 van Penske naast Felipe Nasr en Matt Campbell.

Een week na zijn succes in de 8 Uur van Indianapolis zien we Jan Heylen met Ryan Hardwick en Zacharie Robichon in de Porsche 911 van Wright Motorsports waarmee het drietal de Michelin Endurance Cup betwist. Dit is het aparte klassement waarvoor de resultaten tijdens de langere wedstrijden op Daytona, Sebring, Watkins Glen en tot slot Petit Le Mans meetellen.

De kwalificaties vinden vrijdag om 21u20 Belgische tijd plaats en de race start zaterdag om 17u40 onze tijd. De wedstrijd is via livestream te volgen op de website van IMSA.

Deelnemerslijst