WRX Zuid-Afrika: Johan Kristoffersson wint op zaterdag

In Zuid-Afrika vervolgt na een lange noodgedwongen pauze het FIA Wereldkampioenschap rallycross. Er wordt een double-header afgewerkt in Kaapstad. De Zweed Johan Kristoffersson won op de eerste dag, al was hij minder dominant dan eerder dit seizoen.

Foto’s: © Qnigan

Het wereldkampioenschap rallycross werd in juli opgeschrikt door een brand in de paddock bij het team van Sébastien Loeb en Guerlain Chicherit. De beide elektrische Lancia gingen in het Britse Lydden in vlammen op. Vervolgens werd besloten om de RX1e wagens met batterijen van Kreisel niet meer te gebruiken tot er meer duidelijkheid zou zijn over de oorzaak. Tot dusver is weinig of geen officiële informatie te vinden over dat onderzoek en dus werd besloten dat de wedstrijden in Zuid-Afrika en Hong Kong, beide double headers, zouden worden afgewerkt met de wagens uit RX2e. En zo verschenen de rijders van het WK, met uitzondering van Loeb en Chicherit, in Kaapstad aan de start met de RX2e-wagens, dat is het type wagens waarmee onze landgenoten Guillaume De Ridder (2021) en Viktor Vranckx (2022) de titel veroverden in RX2e.

De Zweed Johan Kristoffersson, ongeslagen tot en met Zweden, zag op de eerste dag in Zuid-Afrika dat het Kevin Hansen was die de beste was in de Superpole, meteen de eerste maal dat de kampioenschapsleider werd verslagen in 2023. In de eerste reeks zette Kristoffersson orde op zaken door in een rechtstreeks duel Kevin Hansen te verslaan en dat was meteen goed voor de eerste tijd. In de volgende reeks was de Duitser Timo Scheider de beste van het pak, net voor Kristoffersson. En ook in de derde en laatste reeks moest Kristoffersson een rijder voor zich dulden, met name zijn landgenoot Timmy Hansen.
De eerste halve finale werd gewonnen door Johan Kristoffersson, van daaruit mochten Kevin Hansen en Timo Scheider als tweede en derde mee naar de finale. De tweede halve finale werd gewonnen door Kristofferssons teamgenoot Ole Christian Veiby. Timmy Hansen en de Fin Niclas Grönholm volgden als tweede en derde om zo mee naar de finale te kunnen.
In de finale snelde Johan Kristoffersson meteen weg terwijl de rijders achter hem in de eerste bochtencombinaties met elkaar in contact kwamen. Zo kon Kristoffersson onbedreigd naar de zege rijden. Kevin Hansen behaalde op een afstandje een zwaar bevochten tweede plaats en Timo Scheider kwam als derde over de finishlijn.

Zondag wordt de vijfde wedstrijd van het seizoen afgewerkt met opnieuw een superpole, drie reeksen, halve finales en de finale.