FIA WEC: nu ook met Aston Martin

Aston Martin komt dan toch naar het FIA WEC, dat heeft de Britse constructeur bekend gemaakt. Aston Martin zal met aanvang van 2025 zowel in FIA WEC als IMSA uitkomen, uiteraard met inbegrip van de 24-uursraces van Le Mans en Daytona. De Valkyrie wordt de wagen van dienst, terwijl Heart of Racing de nieuwe wagen zal inzetten. Bovendien voorziet Aston Martin vanaf volgend jaar nieuwe GT3- en GT4-wagens, goed nieuws voor onder meer het Belgische ComToYou Racing dat vanaf 15 december officieel een Aston Martin-team wordt.

Een raceprototype op basis van de ultieme hypercar, de Aston Martin Valkyrie, is de nieuwste troef voor de uithoudingsracerij. Aston Martin zal vanaf 2025 strijden om de algemene overwinning in de 24 uur van Le Mans. Dankzij de steun van Aston Martin’s racepartner Heart of Racing zal Aston Martin vanaf 2025 minstens één Valkyrie-racewagen inzetten in de topklasse van de hypercars van zowel het FIA World Endurance Championship als het IMSA WeatherTech SportsCar Championship. Dat betekent dat de Valkyrie zal deelnemen aan drie van de meest prestigieuze evenementen in de autosport: Le Mans, de Rolex 24 op Daytona en de 12 uur van Sebring”, luidt het in het persbericht van de Britse constructeur.

In F1, Hypercar en GT

Lawrence Stroll, Executive Chairman van Aston Martin Lagonda, was dan ook verheugd om het nieuws aan te kondigen: “Prestaties zijn het DNA van alles wat we bij Aston Martin doen en autosport is de ultieme uitdrukking van dit streven naar uitmuntendheid. We zijn al sinds de begindagen aanwezig op Le Mans en dankzij die glorieuze inspanningen zijn we erin geslaagd Le Mans in 1959 te winnen en negentien maal een zege in een klasse te behalen en dat in de afgelopen 95 jaar. Nu keren we terug naar de plek waar die eerste triomfen plaatsvonden, met als doel nieuwe geschiedenis te schrijven met een raceprototype dat is geïnspireerd op de snelste productieauto die Aston Martin ooit heeft gebouwd. Naast onze aanwezigheid in het FIA Formula 1® World Championship, zal Aston Martin’s terugkeer naar de top van de uithoudingsracerij ons in staat stellen om een diepere band op te bouwen met onze klanten en onze gemeenschap, van wie velen hun passie voor het merk hebben gevonden door ons succes in Le Mans in het verleden. En natuurlijk is de complexe kennisbasis die we via ons F1®-team opbouwen gegevens die Aston Martin Performance Technologies kan gebruiken om de capaciteiten van de Valkyrie raceauto in Le Mans, WEC en IMSA verder te verbeteren. Net zoals de kennis die we opdoen tijdens endurance wedstrijden direct wordt gebruikt in onze programma’s voor raceauto’s, waardoor de uiteindelijke prestaties van onze producten verder verbeteren. Ik wil Gabe Newell en Heart of Racing bedanken voor de samenwerking met Aston Martin in dit programma en ik kijk ernaar uit om met hem en het team samen te werken om succes te boeken in de grootste endurancerace van allemaal.

Sportwagenraces zitten in het DNA van Aston Martin. De naam van het merk is synoniem aan glorie in de uithoudingsraces, en het debuut in Le Mans kwam slechts vijf jaar nadat de race in 1923 voor het eerst werd verreden. Sindsdien hebben auto’s met de beroemde vleugels niet minder dan negentien klasseoverwinningen behaald op het wereldberoemde Franse evenement, waaronder de eindzege in de race van 1959 met de iconische DBR1 bestuurd door Roy Salvadori (GBR) en Carroll Shelby (USA). Maxime Martin was de laatste succesvolle Belg met Aston Martin. Hij won de LM GTE-klasse in 2020.

In totaal hebben in de afgelopen 95 jaar meer dan 240 rijders met Aston Martins op Le Mans geracet, in 27 verschillende chassis- en motorcombinaties en in vrijwel elk tijdperk.

Eerste productiewagen als Hypercar en nieuwe GT’s

De voor races geoptimaliseerde Valkyrie met koolstofvezel chassis maakt gebruik van een aangepaste versie van de, door Cosworth gebouwde 6,5-liter atmosferische V12-motor, die standaard een toerental van 11.000 o/min haalt en meer dan 1000 pk ontwikkelt. De krachtbron is ontwikkeld om de langeafstandscompetitie op topniveau te doorstaan. Het batterij-elektrisch hybridesysteem van de productieversie van de Valkyrie is niet aanwezig in de raceauto.

Zodra de auto is gehomologeerd, zal het Heart of Racing-team het voortouw nemen in de programma’s van Aston Martin in zowel het WEC als IMSA. De Valkyrie raceauto wordt de eerste raszuivere hypercar die deelneemt aan beide kampioenschappen en de enige auto met als basis een bestaande productie-auto.

Bovendien is er het nieuws dat Aston Martin volledig nieuwe GT3- en GT4-wagens zal bouwen, gebaseerd op het Vantage-platform, die zullen voldoen aan alle bestaande en nieuwe GT-reglementen, inclusief het nieuwe LMGT3-reglement voor 2024, dat de uitgaande GTE-klasse in het WEC vervangt.