Belcar Historic Spa Six Hours: met een Clio en Capri als winnaars

Het was een bizar weekend voor de Belcar Historic Cup dat tijdens de Spa Six Hours zijn zevende en achtste wedstrijd van het seizoen reed. Tijdens de kwalificatie was de snelste chrono voor de krachtige Corvette C4 van Luc Branckaerts. Het verschil met de Ford Capri Cosworth van Wim Kuijl was met 5/1000 sec. bijna te verwaarlozen. De eerste wedstrijd was een wet race waarbij bijna iedereen op slicks stond en dus een totaal vertekend beeld gaf van de waardeverhoudingen in het peloton. De tweede race werd een dag later dan wel in normale omstandigheden verreden, maar veel snelle wagens moesten door problemen een dag eerder achteraan starten en moesten een inhaalbeweging maken.  

Erik Nulens (Porsche) en Ilaria Stalliviere (Clio) waren de enige die niet op slicks vertrokken ondanks het feit dat de wedstrijd werd aangekondigd als wet race. Maar de zon scheen op de prégrid en niemand dacht aan regen. Tot op de startgrid de hemelsluizen zich openden en velen de bui letterlijk zagen hangen.

Na heel wat safety cars, bandenwissels en gele vlaggen eindigde de race tenslotte onder rode vlag toen de leidende BMW M3 van Guy Fastres in de vangrails dook op slicks. Een ronde eerder was Fastres nog leider en won dus de race. Maar hij werd nadien, samen met dik 20 andere wagens betrapt op voorbij steken onder safety car/geel en dus bestraft. Uiteindelijk werd een dag later op een uur voor de start van de tweede race en na het bekijken van alle fragmenten, Ilaria Stalliviere met haar Clio uitgeroepen tot algemeen winnaar voor Erik Qvick, Guy Fastres en Erik Nulens.

Ilaria dus totaal onverwacht op de pole met haar Clio, maar nog voor de eerst bocht schoof Erik Qvick zijn BMW STW reeds voorbij de Clio Cup. Branckaerts, vertrokken op de zesde plaats ging meteen in de aanval en beiden kregen na enkele ronden het gezelschap van de Capri van Wim Kuijl die zich een weg door het peloton had geploegd. Kuijl profiteerde van het gevecht voor zich om dichterbij te sluipen en de leiding over te nemen terwijl Branckaerts de BMW van Qvick naar de derde plaats verwees. De drie kwamen nog heel dicht in elkaars spoor door een safety car, maar Kuijl wist zijn Capri toch als winnaar over de meet te loodsen voor de Corvette C4 van Branckaerts en de BMW STW van Erik Qvick. Achter hen zagen we Fastres, Moortgat, Van Elderen en Nulens strijden voor de ereplaatsen en de belangrijke punten.

In de tussenstand van het kampioenschap is Erik Qvick reeds zeker van de titel in klasse 4, terwijl de andere leiders, Dieter Kuijl, Gust Van Haelst en Luc Moortgat nog punten moeten sprokkelen in hun respectievelijke klasse tijdens het laatste raceweekend van het seizoen op de Nürburgring.