WRC Chili: Tänak wint, Toyota wereldkampioen

In Chili heeft Ott Tänak zijn tweede zege van het WRC-seizoen 2023 behaald en meteen ook de tweede overwinning van het jaar voor M-Sport Ford. De zege van de Est kwam op de slotdag nooit meer in gevaar. Tänak haalde het voor Thierry Neuville in de Hyundai i20 N Rally, nadat diens teamgenoot Teemu Suninen in de voorlaatste proef van de baan ging.

Foto: © WRC

Tänak was ronduit de beste in deze tweede editie van de wedstrijd in Chili, een wedstrijd die hij won voor Neuville en Elfyn Evans in de Toyota GR Yaris. Kalle Rovanperä werd, ook in een Toyota, vierde en won de Powerstage, waarmee hij de schade beperkte.

In de WK-stand telt de regerende wereldkampioen nu 217 punten, waardoor enkel zijn teamgenoot Elfyn Evans met 186 punten theoretisch nog een kans op de wereldtitel maakt. Met nog 60 punten te verdienen en een verschil van 31 punten, heeft de Fin aan twee derde plaatsen genoeg voor zijn tweede titel. In de strijd om het brons ziet Neuville de winnaar van Chili, Ott Tänak, naderen, en dat tot op negen punten. Tänak won zijn negentiende zege in het WK in Chili.

Door de crash van Teemu Suninen in de voorlaatste proef is Toyota meteen zeker van de wereldtitel bij de merken.

Grégoire Munster en Louis Louka (Ford) werden in hun eerste WRC-rally dertiende, na een groot tijdverlies zaterdag met een dubbele lekke band, maar reden verder een degelijke wedstrijd.

In WRC2 won Oliver Solberg in zijn Skoda en krijgen we vooraan een hergroepering met Andreas Mikkelsen nog steeds op kop van de puntenstand, maar met achter hem Yohan Rossel (Citroën) en Gus Greensmith (Skoda).

Tijdens het laatste weekend van oktober volgt de première van de Rally Central Europe en dat op asfalt.