2CV viert zijn 75ste verjaardag

  • Citroën viert de 75e verjaardag van de 2CV, het iconische model met een uitzonderlijke carrière waarvan er tussen 1949 en 1990 5.114.969 werden geproduceerd.
  • De 2 CV is ontstaan uit het TPV-project (toute petite voiture) in 1936, dat als doel had om auto’s toegankelijk, veelzijdig en zuinig te maken.
  • De 2CV werd een icoon, gebaseerd op de belangrijkste pijlers van het merk: populair, comfortabel, eenvoudig, duurzaam en toegankelijk. Zijn unieke silhouet en veelzijdigheid waren de sleutels tot zijn succes gedurende meerdere decennia.
  • Voor de gelegenheid werden acht iconische 2CV’s met een artistiek tintje gefotografeerd in het Citroën Conservatorium.

Poissy, 25 september 2023 – Citroën viert de 75e verjaardag van zijn meest iconische model, de 2CV. Hij werd ontworpen in hartje Parijs, in het studiebureau van Citroën in de rue du théâtre en ontwikkeld in het testcentrum La Ferté-Vidame in de regio Eure-et-Loir. Op 7 oktober 1948 werd hij voorgesteld aan het grote publiek op het Autosalon van Parijs. De 2CV kende een uitzonderlijke carrière. Er werden in totaal 5.114.969 exemplaren geproduceerd, waaronder 1.246.335 2 CV bestelwagens. 42 jaar na zijn lancering, op 27 juli 1990 om 16.00 uur, verliet de laatste 2CV de fabriek in Mangualde, Portugal.

DE OORSPRONG VAN DE 2 CV : HET TPV-PROJECT

Het TPV-project (toute petite voiture) ontstond halverwege de jaren dertig, in 1936. Het doel was om een zuinige, veelzijdige auto aan te bieden die toegankelijk was voor de arbeidersklasse. In 1937 zag het eerste rijklare prototype van het TPV-project het daglicht, met een gewicht van slechts 370 kg en slechts één koplamp (de toen geldende wetgeving vereiste er geen twee). Het was een voertuig dat vier personen en 50 kg bagage kon vervoeren met een maximumsnelheid van 50 km/u, en dat alles in maximaal comfort.

250 pre-productiemodellen zouden worden onthuld op het Autosalon van Parijs in 1939, maar dat evenement werd afgelast toen de oorlog werd verklaard. De reeds geproduceerde modellen werden daarom vernietigd, op vier na die in het geheim werden bewaard in het Citroën Testcentrum in La Ferté-Vidame.

EEN LEGENDARISCHE AUTO DIE EEN ICOON VAN DE AUTOWERELD IS GEWORDEN

Toen hij in juli 1949 in productie ging, was de 2CV een kleine auto met een luchtgekoelde tweecilindermotor van 375 cc met 9 pk die een topsnelheid van 50 km/u haalde. Met dit model bracht Citroën een revolutie teweeg in de auto-industrie door een zuinige en veelzijdige auto aan te bieden. 

Zijn unieke silhouet en aantrekkingskracht hebben al snel een groot deel van de bevolking voor zich gewonnen. Maar het enorme succes kan ook worden toegeschreven aan zijn oneindige gebruiksmogelijkheden, zijn afneembare banken, zijn lichtheid, wendbaarheid en comfort. Om nog maar te zwijgen van het feit dat hij zeer zuinig was in het gebruik, waardoor hij de populairste auto werd. Tegen 1950 stroomden de bestellingen binnen, waardoor de levertijd opliep tot 6 jaar.

Zijn avant-gardistische geest, met zijn ingenieuze technologie voor die tijd, zorgde ervoor dat hij jarenlang deel bleef uitmaken van het autolandschap. De 2CV is een tijdloos model dat een waar sociaal fenomeen is geworden, verzamelaars van over de hele wereld aantrekt en vaak op onze wegen te zien is.

De 2CV is over de hele wereld op veel verschillende manieren bekend en de roem van het model heeft hem een aantal bijnamen opgeleverd. Enkele van de bekendste zijn “Deuche”, “Deudeuche”, “Ugly Duckling” en nog veel meer. De grote verscheidenheid aan bijnamen weerspiegelt de populariteit van dit historische en iconische model.

VERSCHILLENDE VERSIES EN TIJDPERKEN OVER DE WEGEN VAN DE WERELD

In totaal had de 2CV tien speciale series, gelanceerd in Frankrijk en bepaalde andere Europese landen. Deze omvatten de Spot, de Charleston en de Cocorico. De 2 CV onderging ook een aantal wijzigingen, waaronder de lancering van de 2 CV camionnette (bekend als de 2 CV AU) in 1951 en de productie van de 2 CV AZ in 1954, uitgerust met een 12 pk motor en de beroemde centrifugaalkoppeling.

Bovendien kreeg de 2CV de kans om de wegen van de wereld te verkennen dankzij verschillende Raids, zoals de 16.500 km lange Parijs-Kaboul-Parijs Raid in 1970, de 13.500 km lange Parijs-Persépolis Raid in 1971 en de 8.000 km lange Afrika Raid van Abidjan naar Tunis in 1973, alle drie georganiseerd door Citroën.

ACHT ICONISCHE 2 CV’S GEFOTOGRAFEERD VOOR DE GELEGENHEID

Ter gelegenheid van deze verjaardag zijn acht iconische 2CV’s van het Citroën Conservatorium gefotografeerd vanuit een speciale artistieke hoek: 

  • De 2 CV 6 by Hermès, van binnen en van buiten aangekleed door Hermès, werd in 2008 tentoongesteld op het Autosalon van Parijs ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van de 2 CV.
  • De 2 CV 6 Spécial, een van de laatste 2 CV’s geproduceerd in de fabriek in Levallois in 1988
  • De 2 CV Spot, Citroëns eerste speciale serie van 1.800 auto’s met tweekleurige bekleding en carrosserie gebaseerd op een ontwerp van stylist Serge Gevin.
  • De 2 CV A, één van de 250 prototypes die in 1939 werden gebouwd voor het Salon de l’Automobile, die werd afgelast vanwege de Tweede Wereldoorlog. Een van de vier overgebleven voertuigen in het Conservatoire Citroën.
  • De 2 CV A Saloon, gebouwd in 1950 en identiek aan het exemplaar dat Pierre Boulanger onthulde bij de opening van de Autosalon van Parijs in 1948.
  • De rechtsgestuurde 2CV A, vanaf 1953 geproduceerd in Slough in Groot-Brittannië. Hij heeft een kofferbak van plaatstaal en openslaande achterruiten. Tot op de dag van vandaag is dit de oudste Britse 2CV in Europa.
  • De 2 CV AZU, een 2 CV bestelwagen geproduceerd van 1954 tot maart 1978, heeft een groot laadvermogen en “kast”-deuren achter voor gemakkelijk laden.
  • De 2 CV 4 x 4 “Sahara”, uitgerust met vierwielaandrijving en twee motoren waarmee hij hellingen van meer dan 40 procent in het zand kan overwinnen.