ELMS Spa: zege voor Algarve Pro Racing in incidentrijke wedstrijd, Alessio Picariello wint LM GTE

Kyffin Simpson, James Allen en Alex Lynn wonnen in een spannende eindsprint de vier uur durende wedstrijd waarin maar liefst vijf safety car-neutralisaties voor een totaal van anderhalf uur plaatsvonden. Het trio van Algarve Pro Racing telde aan de finish 1,8 seconden voorsprong op de COOL Racing Oreca van Coigny-Jakobsen-Lapierre, die LMP2 Pro-Am won. Alessio Picariello en zijn teamgenoten Zacharie Robichon en Ryan Hardwick werkten een uitstekende wedstrijd af en wonnen oververdiend LM GTE.

De vierde wedstrijd van de European Le Mans Series werd onder een stralende herfstzon gereden. De wedstrijd begon met een spectaculaire aanrijding in La Source. Manuel Maldonado miste volledig zijn rempunt en kegelde Marino Sato (United Autosports USA), René Binder (Duqueine Team) en Paul Lafargue (IDEC Sport) van de baan. Dit veroorzaakte een eerste tussenkomst van de safety car. Tom Van Rompuy kon de chaos van de eerste bocht ontwijken en werkte een prachtige rijbeurt af. Hij was zesde algemeen en schoof op naar vijf toen hij bij het uitkomen van de Raidillon mooi Rodrigo Sales (Nielsen Racing) wist in te halen. Na een uur en 22 minuten gaf Tom zijn Belgisch gekleurde DKR Oreca als tweede in LMP2 Pro-Am door aan Nathanaël Berthon. De voorsprong die hij had opgebouwd ten opzichte van enkele concurrenten verdween echter volledig toen de safety car na anderhalf uur opnieuw op de baan kwam.

Vooraan ging de strijd na de tweede neutralisatie tussen de van pole gestarte #25 Algarve Pro Racing Oreca en de #37 van COOL Racing, die ook leider was in LMP2 Pro-Am. Bij de pitstops van de voorlaatste neutralisatie nam COOL Racing de leiding over van Algarve Pro, maar de volgorde werd opnieuw omgedraaid bij de stops net voor de laatste safety car fase, toen de wagen van Inter Europol op 25 minuten van het einde in Stavelot van de baan was gegaan. Alex Lynn controleerde nadien en won voor de #37 van COOL Racing. Mathieu Vaxiviere (AF Corse) haalde bij de laatste herstart Louis Delétraz (Racing Team Turkey) nog in en werd met zijn teamgenoten Rovera en Perrodo derde algemeen.

De DKR Oreca reed, net als twee andere LMP2’s, de pitlane niet in net voor die laatste safety car. Ze waren derde toen op tien minuten van het einde de race werd hervat, maar kwamen binnen voor een korte tankstop. Hierdoor werden Tom Van Rompuy, Nathanaël Berthon en Sebastián Álvarez uiteindelijk elfde en achtste in LMP2 Pro-Am. Een resultaat dat duidelijk niet hun ware potentieel als team en rijderscombinatie binnen LMP2 Pro-Am weergeeft.

De zege in LMP3 ging naar COOL Racing en Adrien Chila, Marcos Siebert en Alejandro Garcia.

Alessio Picariello, Zacharie Robichon en Ryan Hardwick winnen LM GTE en verstevigen hun leidersplaats

In de GT-klasse ging de zege naar de #16 Proton Competition Porsche. De van pole vertrokken Ryan Hardwick reed een uitstekende openingstint en gaf de koppositie niet uit handen. De #77 Proton Porsche en de Kessel Racing Ferrari leken een aanzienlijk voordeel te bekomen wanneer ze net een pitstop hadden afgewerkt toen de wedstrijd een tweede maal door de safety car werd geneutraliseerd.

Bij de pitstops die tijdens de laatste neutralisatie plaatsvonden wist de #16 Porsche echter de koppositie te heroveren en zo kon Alessio Picariello als leider aan het laatste wedstrijduur beginnen. Matteo Cairoli zette de Belg nog onder druk, maar Picariello bleef foutloos en won met zes tienden voorsprong op de Porsche van de Italiaan. Alessio Picariello en zijn teamgenoten tellen in het kampioenschap nu 71 punten en dat zijn er zeventien meer dan Matteo Cairoli, Matteo Cressoni en Claudio Schiavoni, die tweede werden.

Ulysse De Pauw reed een uitstekend slot en werd met zijn teamgenoten Kriton Lentoudis en Rui Aguas met de #51 AF Corse Ferrari vierde, net achter de Formula Racing Ferrari van Laursen-Laursen-Nielsen.

Op 20 en 22 oktober vinden op het Portugese circuit van Portimão de laatste twee wedstrijden van het seizoen plaats.

Resultaten