World Solar Challenge 2023: Belgische Solar Team bereidt zich in Australië voor op de heetste WK-editie ooit

De twintig Leuvense studenten van het Innoptus Solar Team zitten momenteel in Darwin, Australië, waar ze zich voorbereiden op de start van het WK voor zonnewagens dat binnen exact één maand van start gaat. Dit wereldkampioenschap, met een uitdagende route van 3.021 kilometer dwars doorheen de Australische Outback, staat op het punt om de heetste editie ooit te worden.

(persbericht)

Dit jaar zal er tijdens de zomer in Australië minder regenval zijn als gevolg van veranderingen in de windpatronen boven de Stille Oceaan, die de regen van Zuid-Amerika naar Australië verminderen. Dit verschijnsel staat bekend als El Niño en zal leiden tot een verhoogde opwarming en droogte in het Australische landschap. Het Belgische Solar Team, dat voor de negende keer deelneemt aan het WK, zal daarom geconfronteerd worden met extreme hitte, waarbij de temperaturen kunnen oplopen tot wel 45°C.

Extra voorbereidingen

De hoge temperaturen die voorspeld worden, hebben ook een effect op hoe het team zich voorbereidt op deze wedstrijd. Zo hebben ze dit jaar optimaal gebruik gemaakt van een klimaatkamer. In deze kamer wordt er op een gecontroleerde manier gespeeld met de temperatuur en gesimuleerde zonnestraling. Op die manier hebben de Belgen zowel hun batterijpakket als hun zonnepaneel kunnen testen op extreme hitte om er zeker van te zijn dat deze onderdelen hiertegen bestand zijn. Daarnaast heeft het Solar Team dit jaar, na uitgebreid onderzoek, voor het eerst een koelingssysteem voor de batterij geïmplementeerd. Dit zal er voor zorgen dat het batterijpakket desondanks de hitte niet te hard opwarmt, wat een positief effect zal hebben op de efficiëntie van de batterij en ervoor zorgt dat de zonnewagen sneller kan rijden.

Voornamelijk de piloten, drie studenten van het team, zullen op de proef gesteld worden gedurende de wedstrijd. Tijdens het rijden kan het in de cockpit meer dan 50°C worden. Dit komt doordat de ruimte waar de piloot zit volledig afgesloten is van de buitenlucht, wat belangrijk is voor de aerodynamica van de wagen. In deze ruimte zitten ze soms tot wel 4 uur lang. Als voorbereiding houden ze geregeld ‘hittetrainingen’. De piloten brengen dan onder professionele begeleiding enkele uren door in een sauna terwijl ze racen op een simulator. Daarnaast heeft het team ook voor het eerst koelvesten aangekocht om de lichaamstemperatuur van de piloten gedurende de wedstrijd zo laag mogelijk te houden.

Wereldkampioenschap

Zondag 22 oktober gaat de Bridgestone World Solar Challenge van start. 43 teams vanuit 23 verschillende landen nemen het tegen elkaar op tijdens een wedstrijd van 3.021 kilometer door de Australische woestijn. Na een eerste plaats op het WK in 2019, gaat het studententeam opnieuw voor goud.