FIA WEC 2024: welke Belgen aan de start?

2023 was al een Grand Cru in de uithoudingsracerij, met een editie van het FIA WEC die de verwachtingen overtrof. Bij de vaste deelnemers vonden we vier Belgen en dat aantal zou in 2024 wel eens hoger kunnen liggen. Autosportwereld geeft u alvast een overzicht.

Foto’s: Porsche en Peugeot

In 2023 is Laurens Vanthoor aan het stuur van zijn Porsche 963 de enige Belgische vertegenwoordiger in de klasse ‘Hypercar’ van het FIA WEC, de klasse die openstaat voor wagens gebouwd volgens het LMH- en LMDh-reglement. Wie met Vanthoor in de Porsche 963 zal kruipen is nog niet officieel, maar de kans is groot dat het trio (Lotterer-Estre-Vanthoor) ongewijzigd blijft. Laurens Vanthoor gaf eerder ook aan graag de lange IMSA-races in de VS aan zijn programma toe te voegen. In die optiek zien we hem overigens aan de start tijdens Petit Le Mans, de afsluiter van het IMSA-seizoen in oktober.

De Limburger zal in 2024 echter het gezelschap krijgen van minstens nog twee andere landgenoten in de klasse Hypercar van het FIA WEC. Stoffel Vandoorne kreeg deze week de bevestiging van zijn deelname aan het WK in 2024 en dat uiteraard met Team Peugeot TotalEnergies. De West-Vlaming reed recent een prima race in Fuji, als invaller voor de geblesseerde Nico Müller, en hij doet het in 2024 mogelijk met die Zwitser en Loïc Duval. De kans is groot dat Vandoorne het zal doen met een sterk vernieuwde versie van de Peugeot 9X8.

Wie we in principe ook in het FIA WEC zullen zien, is Dries Vanthoor, maar dan met BMW M Team WRT. Vincent Vosse gaf eerder bij Autosportwereld aan dat Dries Vanthoor een van de grote kanshebbers is op een zitje in de prototype van het Beierse merk. Wie de BMW zal delen met de Limburger is uiteraard nog niet bekend gemaakt.

Maar ook in LMGT3

Met drie waren ze dit seizoen, de Belgen in LMGTE, een klasse die eind dit seizoen ophoudt te bestaan en door de LMGT3 zal vervangen worden.

Uiteraard is er Sarah Bovy en de Brusselse is ondertussen aan haar derde seizoen op het hoogste niveau toe, met vier poleposities en één podium, naast de vierde plek in Le Mans dit jaar. Zij blijft bij Iron Dames, maar haar programma zal mede afhangen van haar ‘driverrating’ die mogelijk van ‘Bronze’ naar ‘Silver’ evolueert.

Daarnaast is er Porsche-rijder Alessio Picariello die al een heel seizoen op hoog niveau acteert en in principe ook in het FIA WEC zal blijven, uiteraard met Porsche, maar zijn exacte programma is nog niet gekend.

Voor Ulysse De Pauw was 2023 een eerste seizoen in FIA WEC, of hij bij Ferrari in FIA WEC zal kunnen blijven, is onduidelijk, zeker gezien het aantal wagens per merk tot twee zal gereduceerd worden, met telkens een Pro/Am-bezetting.

Wie daarentegen wel in FIA WEC mag verwacht worden, is Maxime Martin. Valentino Rossi liet eerder weten dat hij liefst met Martin verdergaat en dat onder meer in het FIA WEC en uiteraard met WRT en BMW.

Hoe dan ook, de Belgische inbreng in het FIA WEC 2024 zal zeer interessant zijn, met uiteraard ook een Belgische manche van het WK, op 11 mei in Spa-Francorchamps.