ELMS Spa: een gesprek met Kendy Janclaes, eigenaar van DKR Engineering

Het Belgisch-Luxemburgse DKR Engineering, onder leiding van Kendy Janclaes, nam dit jaar voor de tweede maal deel aan de 24 Uur van Le Mans nadat het de titel behaalde in de Asian Le Mans Series. In de European Le Mans Series zet de equipe zowel een Oreca 07, in de LMP2-klasse, als een Duqueine M30-D08 voor LMP3 in. Antwerpenaar Tom Van Rompuy deelt het stoeltje van de Oreca met Sebastián Álvarez en Nathanaël Berthon en in de Duqueine lossen Alexander Bukhantsov, James Winslow en Pedro Perino elkaar af.

(Foto’s: © Peter Crauwels)

De wortels van DKR Engineering gaan terug naar PSI Motorsport, het team dat eind jaren ’90 en tijdens de eerste jaren van het nieuwe millennium met onder meer Porsche en Corvette in de uithoudingsracerij actief was. “Toen ik afgestudeerd was ben ik als mecanicien bij PSI gaan werken.” vertelt Kendy Janclaes gepassioneerd. “Wanneer PSI rond 2006 in moeilijkheden kwam, hebben we met DKR Engineering de renstal overgenomen. In het pakket dat we verworven zaten ook de Corvette C5-R en C6.R waarmee het team reed. Met deze C6.R zouden we nog enkele jaren verder doen. Trouwens, de D in DKR verwijst naar de voornaam van mijn zakenpartner, de K komt van Kendy en de R staat voor racing.”

Het team was dus van oorsprong Belgisch, maar schakelde na enkele jaren over naar de Luxemburgse licentie. “De eerste jaren reden we als DKR Engineering nog onder de Belgische vlag. Hierin kwam verandering toen we met onze Corvette C6.R aan het FIA GT World Championship, dat door SRO werd ingericht, deelnamen. SRO had graag één team per land en MarcVDS reed al onder een Belgische licentie waardoor wij, als team uit het oosten van België, bij de Luxemburgse federatie terechtkwamen. De samenwerking met de federatie verliep prima waardoor we onder de Luxemburgse vlag zijn blijven rijden.”

Het was al een druk seizoen voor het team van Kendy Janclaes. Het begon met een uitstap richting het Midden-Oosten die resulteerde in een prachtige titel in de Asian Le Mans Series. Dan volgden de European Le Mans Series, de 24 Uur van Le Mans, de Le Mans Cup en de Duitse Prototype Cup. “Ons objectief bij de Asian Le Mans Series was om een uitnodiging voor de 24 Uur van Le Mans te bemachtigen. Daarom schreven we zowel een wagen in LMP2 als in LMP3 in. Het was zeker niet makkelijk, maar we wonnen de LMP2-titel en het felbegeerde toegangsticket.”

Het werd een zeer Belgisch getinte 24 Uur van Le Mans voor DKR Engineering. Tom Van Rompuy, Ugo de Wilde en Maxime Martin waren de rijders van dienst en de wagen stond in de Belgische driekleur. De prachtige livery werd trouwens behouden voor de ELMS-wedstrijd in Aragón en deze van dit weekend in Francorchamps.

“Als ik het seizoen analyseer, ben ik zeer tevreden over onze prestaties in de Asian Le Mans Series en de 24 Uur van Le Mans en gematigd tevreden over het nog lopende seizoen van de ELMS. In Le Mans hadden we nog veel beter kunnen doen wanneer we in het begin van de race niet door een Hypercar waren aangereden in een slow zone. De aanrijding was een hele opdoffer, maar het team verrichtte schitterend werk en nadien reden we opnieuw goede tijden. We konden stilletjes aan opklimmen doordat andere wagens problemen kenden met uiteindelijk het podium in Pro-Am als eindresultaat. In de ELMS zijn we competitief, maar tot nu toe hadden we kleine problemen of lichte aanrijdingen waardoor we ons volle potentieel nog niet konden tonen. Het niveau ligt er heel hoog, waardoor de minste tegenslag een enorm verschil kan maken.”

Hoe ziet Kendy de toekomst van het Belgisch-Luxemburgse team? “Hypercar ligt niet binnen onze mogelijkheden, althans toch niet op dit moment. We hebben ons team opnieuw ingeschreven voor de Asian Le Mans Series, en uiteraard terug met het doel om kampioen te worden en een deelname aan de 24 Uur van Le Mans veilig te stellen. We willen verder doen in LMP2 zolang de homologatie van de huidige wagen loopt en wanneer er nieuwe wagens komen zullen we onze opties opnieuw bekijken. LMP3 is een heel goed product waarmee we ook in de ELMS, de Le Mans Cup en de Prototype Cup willen doorgaan.”