EK Dragracing: de titels zijn uitgedeeld

Ida Zetterström, Jan Ericsson, Linn Fløysvik en Michael Malmgren zijn namen die u wellicht weinig zeggen. Toch keerden zij afgelopen weekend naar huis met een Europese titel op zak. Ze werden de kampioenen van het FIA Europese kampioenschap Dragracing, dat met de Nitrolympx en de finale op Santa Pod zijn besluit kende.

Foto’s: © Jo Voets

Het dragracen hoort tot de meest spectaculaire en beklijvende wedstrijden die een ware “petrolhead” kan beleven. Mooi, puur, technisch en kleurrijk. En wanneer de donderende en vuurspuwende Top Fuels hun run afwerken, dan zijn alle ogen gericht op de baan, daar mag je geld op inzetten! Op het Britse Santa Pod werden afgelopen weekend de titels officieel behaald met Ida Zetterström (Top Fuel), Jan Ericsson (Pro Modified), Linn Fløysvik (Top Methanol) en Michael Malmgren (Pro Stock). Ze legden de titels al vast op de Nitrolympx in Hockenheim, de jaarlijkse hoogmis voor het dragracen op het Europese vasteland, maar dienden te wachten tot Santa Pod om alle mathematische akkefietjes uit te sluiten. Opvallend: van de vier titels gingen er twee naar vrouwen, en dat niet in een speciaal voor hen gecreëerde serie… neen, de vrouwen rijden hier de exact zelfde competitie als de mannen!

Sandro Bellio moet titel uit handen geven

De Belgische hoop was, zoals de afgelopen jaren al het geval was, gevestigd op Limburger Sandro Bellio. Binnen de Top Methanol klasse was hij al kampioen in 2019 en in 2022, daartussen lag de covid periode waarin de kampioenschappen werden afgelast. Het seizoen 2023 zat de familie Bellio en de Chevrolet Monte Carlo “funnycar” niet mee. Hij werd uitgeschakeld in de seizoensopener op Santa Pod, in Tierp en op de Nitrolympx, en Bellio ging naar de Santa Pod finals met een schier onmogelijke opdracht. Hij mocht met een bye-run (een manche zonder tegenstander) naar de halve finales, een gelukje binnen de eliminatieladder van de wedstrijd. Maar in de halve finale moest hij het opnemen tegen zijn belangrijkste uitdager: de Noorse Linn Fløysvik. Als hij zijn titel wilde behouden moest hij Fløysvik uitschakelen en dan nog de daaropvolgende finale winnen. Helaas… Bellio kende tractieproblemen en Linn Fløysvik reed naar de titel.

Nitrolympx, Belgen en bikes

Er zijn nog andere Belgen aan de slag in het dragracen, maar zij gaan langs de tweewieler-competitie en zij volgen dat net iets andere traject. Marc Vanden Boer en Chris Van Nimmen waren aanwezig op de Nitrolympx waarbij Van Nimmen de start nam in de Super Twin Bikes klasse en ondanks de eliminatie in de eerste ronde kon hij met de verzamelde punten, gekoppeld aan een afsluitende mooie tweede plaats tijdens de finals op Santa Pod, zich nu Europees vice-kampioen mag noemen bij de Super Twin Top Fuel!

FOTOGALERIJ NITROLYMPX