MotoGP Barcelona: Aleix Espargaro leidt historische Aprilia dubbelzege

Voor het eerst sinds aprilia kwam deelnemen aan MotoGP, haalde het Italiaanse team een dubbelzege binnen. Bovendien kreeg het thuispubliek met Espargaro, Vinales en Martin, drie Spanjaarden op het podium. Drama was er ook met een kwalijk uitziend ongeval voor klassementleider Bagnaia.

Foto: © motogp.com

Het venijn van deze wedstrijd zat helemaal in het begin. Al in de eerste bocht schuifelde Bastianini de Ducati van Johan Zarco onderuit en in de daaropvolgende carambole gingen ook Di Giannantonio, Alex Marquez en Marco Bezzechi en tegen de vlakte. Maar even verderop was er een gigantische high-sider van poleman en leider Bagnaia. Hij viel voor het hele pak en Brad Binder kon hem niet meer ontwijken. Bagnaia werd onder rode vlag afgevoerd naar Barcelona met letsel aan zijn been. De andere rijders konden allen de herstart nemen.

De race werd daarna een rechtstreeks duel tussen Aprilia teamgenoten Maverick Vinales en Aleix Espargaro. Vinales sloeg eerst het gat en leek op weg naar de zege, maar Aleix Espargaro wachtte geduldig af en pakte de leiding uit handen van zijn landgenoot op vier rondes voor het einde. Een Maverick Vinales op noodlijdende banden had geen andere keuze dan zich tevreden te stellen met de tweede plaats. Jorge Martin (Pramac Ducati) werd derde en maakt punten goed op de afwezige Bagnaia.

Punten voor Baltus

Jake Dixon (Asterius GASGAS Aspar Team) won de wedstrijd in Moto2 voor thuisrijders Aron Canet (Pons Wegow Los40) en Albert Arenas (Red Bull KTM Ajo). Met een twaalfde plaats eindigde onze landgenoot Barry Baltus binnen de punten met de Fietenolie Racing GP machine

In Moto3 zagen we een razend spannende race waarbij de beslissing viel op de lijn. David Alonso (GASGAS Aspar Team) haalde de zege binnen met slechts 0.076 seconde nadat hij in de laatste bocht nog voorbij drie rijders ging. Jaume Masia (Leopard Racing) eindigde als tweede en bracht het gat met puntenleider Daniel Holgado (Red Bull KTM Tech3) in het kampioenschap terug tot 20 punten.

Twee races waren er ook voor de elektrische MotoE op Barcelona met zeges voor Mattia Casadei (Pons Los40) en Andrea Mantovani (RNF MotoE). Jordi Torres (Openbank Aspar Team), die al tijden aan de leiding van het kampioenschap stond, maakte een zeldzame fout en crashte. Dat liet aan Casadei toe om met nog één weekend te gaan, de leiding in de puntenstand over te nemen.