GT World – Interview Maxime Martin: “Fier op mijn samenwerking met Valentino Rossi”

In Hockenheim zat Autosportwereld samen met Maxime Martin, één van de speerpunten van het Team WRT dat sinds begin dit seizoen met BMW aan het werk is. De Brusselaar, 37, beleeft een eerste seizoen aan de zijde van wereldster Valentino Rossi binnen het team van Vincent Vosse en Yves Weerts en won met de Italiaan eerder dit seizoen al een race van de GT World Challenge Europe Sprint Cup.

Foto’s: © SRO

Ik ben eigenlijk wel fier op het feit dat ik met Valentino kan werken en uiteraard dat we mooie resultaten behalen, met een eerste startrij in Monza, twee podia in de GT World Challenge Europe Sprint Cup, waaronder een zege en de samenwerking verloopt echt zeer goed. Uiteraard moet je alles in perspectief plaatsen, ik ben nieuw in het team, de auto is nieuw voor mij en voor het team, dus dat maakt dat er een groeiproces is. Met Valentino racen is bovendien iets anders dan met pakweg Dries Vanthoor rijden, want in dat laatste geval ga je iedere race voor de zege, met Valentino is dat anders. Hij is een steengoede rijder, maar heeft uiteraard maar een zeer beperkte ervaring in de autosport op dit hoge niveau”, legt Maxime Martin uit. “Het is een mindset en ik heb me daar volledig op ingesteld en dat geeft erg veel voldoening. Ik denk dat ik in de toekomst zeker nog met hem wil samenwerken en de relatie is van beide kanten zeer positief. Bovendien begrijp ik erg goed het belang van Valentino voor een constructeur als BMW en ik ben blij in dat kader mijn bijdrage te kunnen leveren.”

De kans is dan ook niet onbestaande dat we Maxime Martin volgend seizoen weer aan de zijde van de Italiaanse vedette zien, “maar hoe en wat dat is op dit ogenblik niet duidelijk.” Er wordt aangenomen dat Rossi wel eens in het FIA WEC zou kunnen starten, uiteraard in LMGT3. In LMGT3 zien we in 2024 teams met één professionele rijder, één ‘Silver’ en één ‘Bronze’. Rossi zelf is ‘Silver’. WRT lijkt ook voor de GT3-wagens in FIA WEC de partner van BMW M te worden, naast uiteraard het programma met de BMW M Hybrid V8.

Ook richting de BMW M Hybrid V8

Martin kijkt ook naar de ontwikkelingen in de wereld van de uithouding en met name wat er op vlak van de prototypes gebeurt. “Uiteraard zou ik graag met BMW M Hybrid V8 racen, of dat nu in het FIA WEC is of in IMSA. Ik ben 37 en daar nu neen op zeggen, zou mijn kansen om ooit met die wagens te rijden, geen goed doen. Ik heb als professionele rijder ook mijn persoonlijke ambities en die gaan zeker die richting uit, zeker nu blijkt dat de GT-rijders erg goed tot hun recht komen in de nieuwe generatie prototypes. Of dat nu in FIA WEC of IMSA is, dat maakt op zich niet zoveel uit, maar de IMSA-kalender 2024 clasht wel met zo goed als alle andere competities: races in FIA WEC, de 24 Uur van Spa, de 24 Uur van de Nürburgring en dat is dus niet handig voor iemand die bijvoorbeeld een gecombineerd programma GT en prototype zou willen doen.

De Brusselaar heeft ondertussen al met de getest in Aragon en Spa – in de regen – en kwam daar zeer goed uit de verf. Het zou dan ook niet mogen verbazen dat Martin volgend jaar in de cockpit van de BMW M Hybrid V8 zal zitten.