F1 Spa: Verstappen pakt recordzege voor Red Bull

Max Verstappen (Red Bull) heeft in de Grote Prijs van België zijn achtste opeenvolgende zege gepakt. Hij vertrok deze keer niet vanop de polepositie, maar na een kleine inhaalrace bezorgde hij zijn werkgever een recordzege, nooit eerder won een team zoveel opeenvolgende GP’s. Zijn ploegmaat Sergio Pérez (Red Bull) eindigde op de tweede plek, Charles Leclerc (Ferrari) werd derde.

(Foto: © Joachim Cieters)

Oscar Piastri (McLaren) en Carlos Sainz (Ferrari) waren de eerste en enige opgevers. Ze botsten tegen elkaar in de eerste bocht en liepen allebei te veel schade op om verder te rijden. Vooraan kon Charles Leclerc (Ferrari) zijn eerste plek niet lang vasthouden. Sergio Pérez (Red Bull) nam de koppositie al over in de eerste ronde, maar nog voor halfweg ging zijn ploegmaat Max Verstappen hem al voorbij. De regerende wereldkampioen was vanop de zesde plek vertrokken na een gridstraf.

Verstappen zou uiteindelijk een voorsprong van 22,3 seconden bij elkaar rijden en won voor de achtste keer op een rij. Het was meteen ook de twaalfde zege op een rij voor Red Bull, wat een record is. Pérez werd comfortabel tweede, hij kwam bijna tien seconden eerder aan dan derde plek Charles Leclerc (Ferrari). Lewis Hamilton (Mercedes) en Fernando Alonso (Aston Martin) vulden de top vijf verder aan.

In het kampioenschap is Verstappen zijn voorsprong op de rest al opgelopen tot 125 punten. Pérez staat tweede. Fernando Alonso (Aston Martin) is derde, maar houdt nog maar een bonus van amper één punt over op Hamilton. In het constructeurskampioenschap is Red Bull op weg naar een tweede opeenvolgende titel. Mercedes staat er tweede met een ruime voorsprong op Aston Martin.

De F1 gaat nu de zomerpauze in en hervat eind augustus in Zandvoort. Van 25 tot 26 augustus wordt daar de GP van Nederland afgewerkt. Verstappen zou er het record van meeste opeenvolgende zeges kunnen evenaren. Dat staat nu nog op de naam van Sebastian Vettel, die in 2013 negen GP’s op een rij won.