F1 Spa interview Toto Wolff: “Balans van de wagen is het belangrijkst”

Toto Wolff, teambaas bij Mercedes, zit in een mindere periode met zijn team. Na de gloriejaren in het vorige decennium zorgen de nieuwe reglementen voor een grote uitdaging. De Oostenrijker beseft ook dat niet alles altijd perfect kan zijn.

(Foto: © Mercedes-AMG F1)

Lewis Hamilton (Mercedes) werd tijdens de sprintrace op het Circuit de Spa-Francorchamps bestraft, omdat hij tegen Sergio Pérez (Red Bull) botste. De Mexicaan moest door de opgelopen schade opgeven. “Hamilton was volgens de wedstrijdleiding het meest in fout bij de botsing, maar ik vraag me af of we straffen moeten uitdelen als een rijder 55 of 60 procent schuldig is”, oordeelt Wolff. “Ik heb zelf berichten gekregen van onder andere Timo Glock, die mij vertelde dat het niet meer dan een race-incident was.”

Wolff beseft wel dat er een enorme druk ligt bij de stewards die de straffen uitdelen. “Ze moeten soms beslissingen maken in een tijdspanne van vijf minuten en dan kan het niet altijd honderd procent correct zijn. Voor mij hoeft dat ook niet, niet alles moet perfect zijn. Er moeten altijd discussies kunnen zijn over zulke beslissingen. Als die altijd juist zouden zijn, heb je maandag niks meer op café om over te praten. (lacht) Ook in ons team kan niet alles perfect zijn. Soms wordt er een fout gemaakt in de strategie of is het een rijder die het verknalt”, gaf Wolff eerlijk toe.

Onstabiele bolide zorgt voor nieuwe filosofie

Waar ze de concurrentie domineerden van 2014 tot 2020, is Mercedes sinds de nieuwe reglementen van 2022 geen vaste klant meer voor overwinningen. “De grootste uitdaging is oplossingen vinden voor de aerodynamica van onze wagen”, vertelt Wolff. “Als we dat aspect goed hebben, zullen we heel wat tienden sneller zijn. Nu klagen onze rijders vaak over de onstabiliteit van de wagen, bijvoorbeeld dat de achterkant te vaak uitbreekt. We moeten daarom een juiste balans vinden om de wagen meer voorspelbaar te maken.”

Wolff heeft door de nieuwe regels de focus van zijn team ook moeten verleggen. “De laatste tien jaar heb ik altijd geloofd in de filosofie dat je steeds op zoek moet gaan naar kleine verbeteringen om zo steeds één of twee tienden sneller te zijn, maar sinds het nieuwe reglement is vooral de balans van de wagen het belangrijkste. Volgens mij zijn de Red Bull-wagens daarom ook zo snel. Ze beschikken over een uitstekende balans en hebben niet per se het meeste downforce.”

Rol D’Ambrosio en straffen budgetplafond

Jérôme d’Ambrosio was na zijn racecarrière actief bij het Formule E-team Venturi. Toen Maserati het team overnam vertrok d’Ambrosio en mocht hij bij Mercedes aan de slag. “Hij werkt hier nog maar zes maanden, maar hij raakt al goed betrokken. We moeten hem tijd geven, je moet eerst stappen voor je kan lopen. Ik vraag hem voorlopig om geen interviews te geven om de druk wat af te houden. Ik heb in de afgelopen elf jaar drie GP’s gemist en als dat nog eens gebeurt, zal d’Ambrosio mij vervangen.”

Strengere straffen op budgetplafond

Red Bull krijgt dit jaar tien procent minder tijd in de windtunnel, omdat ze in het seizoen 2021 meer spendeerden dan wat het kostenplafond toeliet. Die straf werd vorig jaar bekendgemaakt. “De sanctie die Red Bull gekregen heeft, heb ik geaccepteerd. Op het moment dat de FIA een straf moest opleggen, was het nog moeilijk in te schatten welke straf de juiste was. Nu zien we echter dat die straf te compenseren valt en dus zal de FIA in de toekomst strenger moeten optreden. Een straf moet een straf zijn en niet iets wat je zomaar kan herstellen.”