F1 Spa: sprintpole nipt voor Verstappen

Na gisteren de polepositie voor de Grote Prijs van België te bemachtigen, heeft Max Verstappen (Red Bull) ook de beste startpositie voor de sprintrace beet. Hij bleef nipt Oscar Piastri (McLaren) voor en ook Carlos Sainz (Ferrari) kwam aardig in de buurt.

(Foto: © Joachim Cieters)

De sprintkwalificatie ging met meer dan een halfuur vertraging van start doordat er op het circuit teveel plassen waren, die eerst weggewerkt moesten worden door veegwagens. Als de sessie uiteindelijk van start ging was het voor Yuki Tsunoda (AlphaTauri), Valtteri Bottas (Alfa Romeo), Kevin Magnussen (Haas), Zhou Guanyu (Alfa Romeo) en Nico Hülkenberg (Haas) na Q1 al afgelopen.

In het slot van Q2 was de omloop droog genoeg voor Aston Martin om Lance Stroll op mediumbanden de baan op te sturen. Het bleek te vroeg, want de Canadees eindigde in de bandenmuur. Dat betekende einde sessie voor Stroll en ook Daniel Ricciardo (AlphaTauri), Alexander Albon (Williams), Logan Sargeant (Williams) en Fernando Alonso (Aston Martin) stootten niet door naar Q3.

In Q3 was het wel droog genoeg voor de zachte band. Max Verstappen (Red Bull), die gisteren de polepositie voor de GP bemachtigde, was er opnieuw de beste, maar veel marge had de Nederlander niet. Amper elf duizendsten hield Verstappen over op Oscar Piastri (McLaren), die knap tweede werd. Ook Carlos Sainz (Ferrari) kwam dichtbij, maar strandde op 25 duizendsten. Charles Leclerc (Ferrari) en Lando Norris (McLaren) reden respectievelijk de vierde en vijfde tijd.

Door de uitgestelde start van de sprintkwalificatie zal de sprintrace pas om 17u05 van start gaan, 35 minuten later dan gepland.