F1 Spa: Verstappen overtuigend snelste in kwalificatie, pole voor Leclerc

Een dominante Max Verstappen (Red Bull) was in de kwalificatie voor de Grote Prijs van België de snelste, maar zal de race zondag door een gridstraf vanop de zesde plek starten. Charles Leclerc (Ferrari), die tweede werd, zal dus vanop de polepositie vertrekken. Sergio Pérez (Red Bull) eindigde op de derde plek.

(Foto: © Joachim Cieters)

Daniel Ricciardo (AlphaTauri) was een van de afvallers in Q1. Zijn beste tijd werd geschrapt nadat hij tijdens die ronde een bocht had afgesneden. Alexander Albon (Williams), Guanyu Zhou (Alfa Romeo), Logan Sargeant (Williams) en Nico Hülkenberg (Haas) kwamen ook niet verder dan Q1. Het circuit lag er toen nog nat bij, maar dat veranderde in Q2.

De rijders schakelde over op de slicks nadat er zich een droge lijn gevormd had. Voor Yuki Tsunoda (AlphaTauri), Pierre Gasly (Alpine), Kevin Magnussen (Haas), Valtteri Bottas (Alfa Romeo) en Esteban Ocon (Alpine) was Q2 het eindstation. Opvallend was dat Max Verstappen (Red Bull) nipt Q3 haalde. Hij werd tiende en had slechts drie tienden over op de elfde plek.

Verstappen liet het alleszins niet aan zijn hard komen. Hij pakte overtuigend de polepositie met een tijd die maar liefst acht tienden sneller was dan die van Charles Leclerc (Ferrari), die tweede werd. De Monegask zal echter door de gridstraf van Verstappen vanop de eerste plek mogen starten in de race zondag. Sergio Pérez (Red Bull) werd derde en zal dus vanop de tweede plek vertrekken. Lewis Hamilton en Carlos Sainz (Ferrari) maakten de top vijf compleet.

De startgrid voor de race op zondag is bekend. Morgen staat er opnieuw een kwalificatiesessie op het programma, om 12u00 start de sessie. De resultaten daarvan bepalen de startgrid voor de sprintrace die volgt om 16u30.