RACB: Belgische selectie FIA Best Young Driver 2023

Verkeersveiligheid is altijd een prioriteit geweest voor de RACB. Om deze bekommernis te onderstrepen, neemt de RACB dit jaar deel aan de FIA Best Young Driver 2023-competitie, die is voorbehouden aan jongeren tussen 18 en 26 jaar die in het bezit zijn van een geldig rijbewijs.

(persbericht)

De internationale Best Young Driver Competition is een initiatief van de Internationale Auto Federatie FIA om enerzijds jonge bestuurders bewust te maken van verkeersveiligheid en anderzijds de boodschap te verspreiden dat jonge chauffeurs veilig en met respect voor het milieu kunnen rijden. Op die manier kunnen ze een goed voorbeeld stellen voor zowel hun leeftijdsgenoten als volwassenen. Dit jaar zal ook de Belgische automobielclub RACB twee deelnemers naar de finale sturen, die van 6 tot en met 8 oktober in Oostenrijk wordt georganiseerd. “Verkeersveiligheid is altijd een prioriteit geweest voor de RACB. Om deze bekommernis te onderstrepen, neemt de Belgische automobielclub dit jaar deel aan de FIA Best Young Driver-competitie. Een wedstrijd die de vaardigheden van de bestuurders in de breedste zin van het woord op de proef stelt”, zegt Frédéric Maeyens, General Manager Mobility.

Tot en met 15 augustus kunnen de kandidaten die aan alle voorwaarden voldoen online deelnemen aan een verkeersquiz. Na deze voorselectie worden 12 meisjes en 12 jongens geselecteerd om deel te nemen aan de nationale finale, die plaatsvindt op zondag 3 september in het RACB Driving Center in Nijvel. Daar worden de deelnemers onderworpen aan een reeks praktische tests om hun rijvaardigheid, hun kennis van de verkeersveiligheid en hun verantwoordelijk gedrag op de weg te beoordelen.

In het RACB Driving Center worden de geselecteerden onderworpen aan klassieke rijvaardigheidsproeven zoals het rijden van een slalom en het rijden op een gladde ondergrond, maar ook vaardigheden zoals wisselen van een wiel en het aankoppelen van en het rijden met een aanhangwagen staan op het programma. Net zoals het verlenen van eerste hulp bij ongevallen. En, we besteden ook aandacht aan tweewielers. Want een goede jonge bestuurder is ook iemand die nadenkt over zijn verplaatsingen en in bepaalde gevallen kiest voor ‘actieve’ mobiliteit. En zich ook dan in alle veiligheid verplaatst”, licht Frédéric Maeyens toe. “Hoewel het de beste twee zijn die ons land van 6 tot en met 8 oktober in Oostenrijk mogen vertegenwoordigen in de finale van de Best Young Driver 2023, krijgen de zes beste uit de selectie een cursus ‘Jonge Bestuurder’ aangeboden, een cursus die al jaren op het programma van de Peugeot Driving Academy staat en die tot doel heeft jonge chauffeurs te sensibiliseren voor de gevaren van het verkeer en hen aan te leren hoe zich in alle veiligheid met de auto te verplaatsen”, besluit Frédéric Maeyens.

De winnaars van de finale in Oostenrijk krijgen elk een toegang tot een Europese Formule 1 Grand Prix in 2024.