Historic Grand Prix Zolder: Concours d’élégance en het magische jaar 1963

Op 22 en 23 juli hebben alle liefhebbers van oldtimers, of ze nu racen of niet, maar één plaats van afspraak en dat is het jarige circuit in het centrum van de provincie Limburg. Naast de traditionele races is er uiteraard ook een schitterend Concours d’élégance. Hoe kan het ook anders tijdens deze editie waar de zestigste verjaardag van de Limburgse omloop centraal staat.

(persbericht)

Voor de liefhebbers van mooie auto’s uit een recent en minder recent verleden is de plaats van afspraak tijdens de Historic Grand Prix op 22 en 23 juli zonder meer paddockzone 5. Daar verzamelen immers de deelnemers aan het Concours d’élégance, nog steeds onder de hoede van coördinator Jan Bové en de vakjury. “Een Concours d’Elégance is een ‘elegantie-competitie’ en geen snelheidswedstrijd, met oorsprong in het Parijs van de 17de eeuw”, legt hij uit. “Een concours zoals we dat vandaag kennen, beoordeelt wagens uit diverse tijdperken op basis van elegantie, uitstraling, originaliteit en authenticiteit. Net zoals tijdens de andere edities verdelen we de aanwezige wagens op in diverse klassen, waarbij dit jaar de 60ste verjaardag van Circuit Zolder centraal staat, maar ook de verjaardagen van de Porsche 911 en de Alpine A110 worden gevierd.”

De ‘Class of 1963’ en de ‘Swinging Sixties’ sluiten uiteraard zeer nauw aan bij het geboortejaar – 1963 – van Circuit Zolder, maar ook de klassen Racing for Zolder – GT/Touring Cars en Racing for Zolder – Single Seaters doen dat. Daarnaast zijn er de klassen Porsche 911 60 Years Road Cars en Porsche 911 60 Years Race Cars en de klasse Alpine A110 60 Years.

Uiteraard is het aan de liefhebbers en bezoekers van de Historic Grand Prix op Circuit Zolder om al dat moois te komen ontdekken, maar Jan Bové licht met plezier een tip van de sluier op.
Uiteraard moeten de mensen al die mooie wagens zelf komen bewonderen, maar enkele bolides kunnen we zeker al vernoemen”, vertelt Jan Bové. “Zo denk ik in de Class 3, de Class of 1963, aan twee Italiaanse pareltjes, een Iso Grifo uit 1963 en een Lancia Flaminia Cabrio die nieuw verkocht werd in ons land. Heel vaak zoeken we een link met België en dan kom je bijvoorbeeld in de Class Porsche 911 60 Years Road Cars uit bij een Porsche 911 Targa van de Belgische rijkswacht. Wie herinnert zich dat nog? Of in de Porsche 911 60 Years Race Cars krijgen we de Porsche 911 SC Groep B van Robert Droogmans in de ‘Belga’-kleuren op bezoek, een wagen die in ons collectief autosportgeheugen gegrift staat. Of wat te denken van de gele Alpine A110 van Albert Vanierschot? Maar de kers op de taart is zonder meer de Arrows A8 F1 waarmee niemand minder dan Thierry Boutsen nog geracet heeft.

Er zijn natuurlijk nog andere wagens en racewagens, zoals een prachtige VW Samba Bus uit de jaren ’60, een March F2 of andere Jaguar E-Type. Herhalen we dat alle wagens van het productiejaar 1963 en hun inzittenden gratis binnen mogen, evenals alle bezoekers die in het bewuste jaar 1963 geboren zijn. Ook de inwoners van Heusden-Zolder en kinderen tot en met 12 jaar kunnen gratis van het prachtige spektakel genieten. Kom je met een oldtimer, dan mag je gratis binnen het domein parkeren.