Solar Team: voorstelling nieuwe wagen

Vandaag stelde het Innoptus Solar Team de ‘Infinite’ voor, de tiende Belgische zonnewagen. De 20 ingenieursstudenten werkten een jaar lang samen aan de jubileum zonnewagen. In oktober nemen de studenten van de KU Leuven met deze wagen deel aan de ‘Bridgestone World Solar Challenge’, het wereldkampioenschap voor zonnewagens dat doorgaat in Australië.

(persbericht)

De studenten zijn blij hun zonnewagen eindelijk te kunnen voorstellen aan de buitenwereld. Dat deden ze aan het Antwerpse Havenhuis, een plaats waar innovatie & duurzaamheid centraal staan net zoals in het project. Het team bouwt elke twee jaar een nieuwe zonnewagen, deze zal later op het jaar deelnemen aan het wereldkampioenschap in Australië.

Energetische innovaties

Voor deze editie van het wereldkampioenschap namen de teamleden vooral het energetisch aspect van de wagen onder handen. Zo werden onder meer de motor en het batterijpakket sterk geoptimaliseerd en worden de limieten van de beschikbare technologie opgezocht. Het zelfontworpen batterijpakket zorgt ervoor dat de wagen zo’n 900 kilometer kan rijden. Dat is goed voor een rit van Brussel naar het zuiden van Frankrijk, zelfs wanneer de zon niet schijnt. Dat is 200 kilometer meer dan de autonomie van de vorige zonnewagen. Daarnaast zette het team ook in op de in-huis productie van de motor. Zo slagen ze er in om een enorme efficiënte motor te bouwen met een topsnelheid van 170 km/u.

Limieten opzoeken

De teamleden werkten eveneens verder aan hun innovatief ontwerp voor een vin. Deze vin staat op de cockpit van de wagen en wordt uitgeklapt bij zijwind. Hierdoor kan de wagen zeilen op de wind en verbruikt deze tot vier keer minder energie. Het is de eerste keer dat de vin wordt ingezet in Australië en een significant competitief voordeel kan opleveren voor de Belgen.

Ook op mechanisch vlak is de Infinite geoptimaliseerd ten opzichte van haar voorgangers. De Infinite is de smalste Belgische zonnewagen ooit en is nog gestroomlijnder dan haar voorgangers. Hierdoor verbruikt de wagen minder energie en kan er tijdens de wedstrijd sneller gereden worden. Om de zonnewagen zo smal te maken, is er grondig gesleuteld aan het mechanisch ontwerp van de wagen.

Verdedigen wereldtitel

De komende maand wordt de zonnewagen uitgebreid getest op Belgische bodem, alvorens deze naar Australië vertrekt. In Australië worden de studenten uitgedaagd om met hun zonnewagen zo snel mogelijk van Darwin naar Adelaide te rijden. Dat is een traject van 3021 kilometer recht doorheen de Australische Outback. De laatste keer dat het wereldkampioenschap doorging, haalden de Belgen de overwinning binnen. Ze verdedigen hun titel tegenover internationale teams, met topfavorieten uit Nederland, de Verenigde Staten en Japan. Het wereldkampioenschap gaat door van 22 tot 29 oktober.