BK Rallycross: van stof naar modder op Glosso

Op het Glosso-circuit in Arendonk werd vandaag de vierde manche voor het Belgische kampioenschap rallycross afgewerkt. De heats werden op het droge afgewerkt, waarna het net voor het aanvangen van de (halve) finales begon te regenen.

Foto’s: © Johan Dingenen

Het zou een warme zondag worden waarbij in de loop van de namiddag de kans op hevig onweer zou toenemen, zo luidden de berichten via de diverse media. Op het Glosso-circuit bleef het droog toen de rijders uit de diverse klassen hun drie reeksen dienden af te werken. Net voor de finales passeerde dan toch het onweer, maar gelukkig minder erg als voorspeld via de diverse kanalen. De omloop zelf lag er op sommige plaatsen plots wel verraderlijk glad bij wat tot heel wat foutjes en verrassende omwentelingen leidde.
Na een korte extra pauze konden de finales dan toch beginnen. Het waren de jongeren van de nieuwe klasse “Mini Buggy” die de eerste halve finales van het weekend mochten afwerken. Die nieuwe klasse is voorbehouden voor kinderen tussen 7 en 12 jaar en met zo’n 14 wagentjes was het meteen één van de meest gevulde klassen.
De eerste winnaar van deze klasse was uiteindelijk Julien Reints die trots interviewer van dienst, Hugo Van Opstal, te woord mocht staan voor Belgian RX.

De klasse RX3 (Super1600) werd verrassend gewonnen door Yenthe Putzeys met zijn Opel Corsa. Hij moest in de finale aanvankelijk Citroën-rijder Davy Van Den Branden achtervolgen maar die werd zowat halfweg tot de opgave gedwongen waardoor Putzeys de leiding in handen kreeg. Zo kon Yves Teelen met zijn Peugeot 208 beslag leggen op plek twee voor Nick Vanalken (Volkswagen Polo).

In de klasse Supernationals plus 2000cc zagen we in de halve finales dè topfavoriet voor dagwinst, Kristof Bex, uitvallen met de Volvo S40 wegens een lekke band. Bex zag in de finale Dave Cuynen met zijn BMW Compact verrassend de wedstrijd winnen. Het was nochtans Yorick Maeyninckx die gedurende een hele tijd naar de winst leek te rijden met zijn Volvo 240, maar de Volvo gaf er in de laatste fase van de finale de brui aan. Johnny Verkuringen (tweede) en Ludo Hermans (derde) vervolledigden het podium.

In de klasse Supernationals min 2000cc nam Ben Desender met zijn Honda Civic de beste start in de finale. Maar die leiding moest hij uit handen geven nadat iedereen gejokerd had. Steve Volders ging met zijn Volvo C30 met de dagwinst aan de haal, hij liet BMW-rijder Martijn Vanhove achter zich. Ben Desender werd uiteindelijk derde.

Nathan Ottink was tot zijn grote vreugde de winnaar in Cross Car Senior. De eerste ronde verliep niet zonder het nodige tumult en uiteindelijk werd Romuald Demelenne tweede, voor Kobe Pauwels, zie zijn opgelopen achterstand uit de aanvangsfase niet helemaal kon wegwerken.
Jordan Genten was de dagwinnaar in Cross Car Senior en de klasse Superbuggy RX werd een prooi voor Mark Van Eyken. In de klasse KC Open was er slechts één deelnemer, Jean Degreef.