F1 Spielberg: Verstappen wint boeiende race, wedstrijdleiding gulzig met tijdstraffen

Max Verstappen (Red Bull) heeft in de GP van Oostenrijk zijn vijfde opeenvolgende overwinning van het seizoen geboekt. Charles Leclerc (Ferrari) tikte vijf seconden later aan als tweede, Sergio Pérez (Red Bull) werd na een stevige comeback derde. Bijna de helft van de rijders kreeg een tijdstraf, meestal voor het overschrijden van de track limits

(Foto: © Red Bull Racing)

Track limits waren het gehele weekend een groot gespreksonderwerp in Oostenrijk. Tijdens de kwalificatie op vrijdag werden maar liefst 47 rondetijden verwijderd, omdat rijders over de witte lijnen gingen. Ook tijdens de GP bleek dat een lastige zaak, maar liefst zeven rijders kregen een tijdstraf van vijf seconden omdat ze over de limieten gingen. Verder kreeg Esteban Ocon (Alpine) vijf seconden straf omdat hij onveilig uit zijn pitbox gelaten werd. Nyck de Vries kreeg ook een tijdstraf, hij forceerde Kevin Magnussen (Haas) van de baan.

Dominante Verstappen en mijlpaal voor Ferrari

Vooraan reed Max Verstappen (Red Bull) ongestoord naar zijn vijfde opeenvolgende zege van het seizoen. Een late pitstop voor de zachte band in een – uiteindelijk succesvolle – poging de snelste rondetijd neer te zetten, zorgde ervoor dat Charles Leclerc (Ferrari) ‘slechts’ vijf seconden na de regerende wereldkampioen als tweede finishte. De Monegask zorgde voor het 800e podium voor de Scuderia in F1. Sergio Pérez (Red Bull) vertrok als vijftiende en werd derde. Carlos Sainz (Ferrari) eindigde als vierde, Lando Norris (McLaren) tikte knap als vijfde aan.

In de WK-stand blijft de top onveranderd. Verstappen leidt met 79 punten voorsprong op zijn ploegmaat Pérez. Fernando Alonso (Aston Martin) volgt op exact honderd punten van de Nederlander. Lewis Hamilton (Mercedes) en Sainz maken de top vijf compleet. Bij de constructeurs komt Red Bull één punt tekort om 200 punten voor te staan op Mercedes. De Duitse renstal staat tweede, maar voelt de hete adem van Aston Martin, die op zes punten volgen. Ferrari staat twintig punten achter op Mercedes.

Volgend weekend, van 7 tot 9 juli, trekt de F1 naar Silverstone in Groot-Brittannië. Dan staat er geen sprintrace op het programma en wordt er naar het tradtionele format teruggekeerd: vrije trainingen op vrijdag en zaterdagvoormiddag, kwalificatie op zaterdagnamiddag en race op zondag.