CrowdStrike Spa 24: het debuut van Cédric Wauters en Totaalplan Racing in de Lamborghini Super Trofeo Europe

Cédric Wauters (28) en Totaalplan Racing maakten in het voorprogramma van de 24 Uur van Spa hun debuut in een Europese competitie, de Lamborghini Super Trofeo Europe. In Race 1 werd Cédric knap vierde en bleef zo in het 48 wagens tellende veld veel ervaren en snelle rijders voor die het volledige kampioenschap afwerken. Voor race 2 realiseerde Wauters de polepositie, maar de weersomstandigheden verhinderden een normale wedstrijd. Er werden op zaterdag vier ronden achter de safety car afgewerkt en na een ongeval werd beslist om de rode vlag te tonen. Cédric werd zo als winnaar uitgeroepen.

(Foto’s: © Autosportwereld en Cédric Wauters)

“Ik kijk met een heel positief gevoel terug op onze eerste wedstrijd in de Super Trofeo Europe.”, aldus Cédric Wauters. “De training verliep moeilijk omdat we in tegenstelling tot de andere teams niet over de nieuwe compound van banden (Hankook L54) beschikten. De teams die in Le Castellet actief waren konden hun gebruikte banden van die race aanwenden om hier in Spa de vrije trainingen te rijden. Wij hadden voor de trainingen een ouder type band, waardoor we geen duidelijk zicht hadden waar we stonden. We zijn eigenlijk pas echt kunnen beginnen afstellen in de eerste kwalificatie toen we voor het eerst een set L54 mochten gebruiken.”

Cédric reed de twaalfde chrono in de eerste kwalificatiesessie, maar stuurde zijn Lambo naar polepositie in de tweede. “In Q2 ging het veel beter. Ik was sneller dan in Q1 hoewel de banden er al een sessie hadden opzitten. We deden nog enkele kleine wijzigingen aan de afstelling die goed uitpakten. De wedstrijd van vrijdag verliep heel goed. Jammer dat er op het einde, na de herstart, een gedubbelde wagen tussen zat en ik de aansluiting met mijn voorliggers verloor.”

“Voor zaterdag hadden we enkele last minute wijzigingen aan de setup aangebracht op aanraden van Lamborghini. Toen ik achter safety car reed voelde de wagen heel goed aan en ik had er alle vertrouwen in. Door de regen werd het geen overwinning zoals je hoopt, maar ze is tot stand gekomen door de polepositie en de prima samenwerking in het team om tot deze goede startplaats te komen.”

De banden maakten het grootste verschil aangezien in Belcar Michelin wordt gebruikt en Hankook in de Super Trofeo Europe. “De Hankook verschilt enorm van de Michelin en de tijd om dit te ontdekken was heel beperkt. Van Lamborghini kregen we wel een uitstekende bijstand om ons qua afstelling op de goede weg te helpen. Uiteindelijk kwam we de auto tot op een punt dat hij heel competitief was. Ik voel ook dat ik als rijder dit weekend progressie heb gemaakt in deze hoogstaande competitie. Er kwamen dit weekend heel veel nieuwe dingen op ons af, die ons een extra uitdaging bezorgden, maar we zijn er als team heel goed mee omgegaan. Het is mooi om voor onze eerste internationale ervaring op dat niveau zo hoog te kunnen scoren. Het geeft vertrouwen naar de toekomst!”