EK rallycross: Enzo Ide leider na eerste helft seizoen

Vorig jaar behaalde Enzo Ide brons in het RX1 of het Europese rallycrosskampioenschap. De West-Vlaming betwist dit seizoen opnieuw het EK Rallycross en na drie van de zes meetings is onze landgenoot leider in dat EK, dat op 5 en 6 augustus naar het Belgische Mettet komt. Na een vierde plaats tijdens de opener van het seizoen in Hongarije en winst in Portugal, verliep het weekend in het Noorse Hell niet van een leien dakje. Onder meer een communicatiefout met de gelegenheidsspotter kwam Enzo Ide duur te staan. Ide werd na een ongeval in de finale nog zesde in Hell en hij leidt in zijn Audi S1 in het kampioenschap, met 48 punten, één meer dan de Zweed Anton Marklund in een Ford Fiesta en vier meer dan Janis Baumanis in een Peugeot 208.

(persbericht)

Enzo Ide won twee weken de Europese manche in Portugal en trok dus met veel goede moed naar… Hell in Noorwegen. Echter het Noorse weekend verliep niet zoals verwacht, maar desondanks kon Ide de meubelen toch redden. 

Het was zaterdagochtend in de vrije trainingen zoeken naar de juiste set-up, wat geen evidentie was en voor de eerste reeks van de dag zaten we nog niet goed”, doet Ide het verhaal van het weekend. “In de tweede reeks was het gevoel met de wagen perfect. Maar dan was er die verkeerde communicatie van de spotter. Jammer, want ik had het idee dat we anders die reeks hadden gewonnen. We hadden net hier in Noorwegen een andere spotter, niet dezelfde dus als die van de eerste twee wedstrijden. Deze man heeft wel ervaring met spotten in RX3, maar RX1 is toch nog wat anders. Jammer uiteraard, maar ik geloof dat teambaas Rolf Volland nog ontgoochelder was dan ikzelf. In reeks drie was de snelheid er ook, maar Anton Marklund was outstanding. Toch konden we in zijn spoor een tweede tijd realiseren.” 

Ook op zondag en dan met name in de finale was het geluk niet aan de zijde van de West-Vlaamse rallycrosser. Waar Ide in de vierde heat nog tweede werd, liep het bij de start van de finale mis in een aanrijding. 

Wat kan ik zeggen, misschien moet ik eens goed vloeken…”, ging de Audi-rijder verder. “Het liep fout bij de start en meteen was het weekend eigenlijk ten einde. Ik werd zesde, scoorde nog elf punten en dat maakt dat ik alleen leider ben in het kampioenschap, maar het verschil met mijn dichtste concurrenten had zoveel groter kunnen zijn. De fout van de spotter op zaterdag was nefast voor het hele verdere weekend en het kost ons punten. Uiteraard kan iedereen fouten maken, maar op dit niveau in de sport mag het eigenlijk niet gebeuren. Ik ga nu alles resetten en naar de volgende manches in Zweden en vooral België kijken om de strijd om de Europese titel verder te zetten. Ik ga alvast alles geven om na een Europese titel op circuit er ook één in de rallycross te behalen. Afspraak in Zweden!” 

De volgende manche vindt op 1 en 2 juli in het Zweedse Höljes plaats, op 5 en 6 augustus komt het EK naar Mettet in België