WK en Euro RX: Kristoffersson domineert in Noorwegen

De eerste dag van het Wereldkampioenschap en Europese kampioenschap rallycross in het Noorse plaatsje Hell zit erop. In het WK is het opnieuw de Zweed Johan Kristoffersson die met zijn elektrische Volkswagen de dans leidt na de eerste dag. Onze landgenoten Enzo Ide (Euro RX1) en Viktor Vranckx (RX2e) kenden een wisselvallige dag.

Foto: © Johnny Loix

In het Wereldkampioenschap stelt zich de vraag wie de regerend wereldkampioen Johan Kristoffersson kan verslaan. Twee van de vier te rijden heats werden op de eerste dag afgewerkt en tweemaal stond er geen maat op de Zweed. Voor wie van cijfertjes houdt, in reeks twee was de tweede man, de Fin Niclas Grönholm bijna twee seconden trager. In de eerste reeks bleef de Zweed Kevin Hansen 2,4 seconden boven de tijd van Kristoffersson. In de superpole die eerder werd afgewerkt was Kristofferssons ploegmaat, de Noor Ole-Christian Veiby, dan weer slechts een fractie trager. Na twee reeksen leidt Kristoffersson voor Kevin Hansen en Niclas Grönholm.

In Euro RX1, Euro RX3 en RX2e werden reeds drie reeksen afgewerkt en staat er zondag nog één heat op het programma alvorens de (halve) finales worden betwist.

In Euro RX1 verdedigt onze landgenoot Enzo Ide zijn gedeelde eerste plaats. Ide werd vierde in de eerste reeks na respectievelijk de Zweed Anton Marklund (Ford Fiesta), de Let Janis Baumanis en de jonge Brit Patrick O’Donovan. Geen slecht begin, maar vernoemd trio zijn net de belangrijkste titelconcurrenten. De tweede reeks leek heel wat beter te verlopen maar door verkeerdelijke communicatie met de spotter werd de verplichte jokersectie niet afgewerkt met als gevolg een straftijd van 30 seconden. Wat de titelstrijd betreft had Ide het geluk dat Anton Marklund ondertussen met schade rondreed waardoor die nog achter Ide belandde. Het was Patrick O’Donovan die ondertussen met zijn Peugeot tot zijn grote vreugde de beste tijd liet klokken. In de derde reeks stonden Marklund en Ide dan in dezelfde startgroep waarbij Marklund de betere was in de start. Ide volgde in zijn spoor en beide heren zetten een snelle tijd neer. Geen enkele rijder van de volgende startgroepen wist hun tijden te verbeteren.
Patrick O’Donovan leidt na deze eerste dag en wordt van nabij gevolgd door Anton Marklund. De Let Janis Baumanis, samen met Enzo aan de leiding in het kampioenschap, is voorlopig derde. Enzo Ide is vierde en hoopt alvast met de snelheid van de laatste twee zaterdagreeksen nog op te klimmen dankzij een goede prestatie in de vierde heat. We hoorden Ide vanuit Noorwegen: “Het was zaterdagochtend in de vrije trainingen zoeken naar de juiste set-up. Die hadden we nog niet gevonden, ook niet in de eerste reeks van de dag. In de tweede reeks was het gevoel met de wagen perfect. Maar dan was er die verkeerde communicatie van de spotter. Jammer, want ik had het idee dat we anders die reeks hadden gewonnen. We hebben net hier in Noorwegen een andere spotter, niet dezelfde dus als die van de eerste twee wedstrijden. Deze man heeft wel ervaring met spotten in RX3, maar RX1 is toch nog wat anders. Jammer uiteraard, maar ik geloof dat teambaas Rolf Volland nog ontgoochelder was dan ikzelf. In reeks drie was de snelheid er ook, maar Anton Marklund was outstanding. Toch konden we in zijn spoor een tweede tijd realiseren. Wat het kampioenschap betreft is het vooral zaak Janis Baumanis niet opnieuw te laten uitlopen en als we er niet voor raken, toch de schade te beperken. Marklund staat negen punten achter maar heeft al bewezen die kloof snel te kunnen dichten. We doen er zondag in Q4 alles aan om nog in de top drie te raken om vervolgens in de finales zo ver mogelijk te raken.

Ook in RX2e zagen we in Noorwegen een landgenoot in actie. Viktor Vranckx, kampioen in 2022, besloot zijn titel te verdedigen en wordt opnieuw begeleid door Guillaume De Ridder. Vranckx kon nog geen reeks winnen, maar werd in de eerste twee heats wel respectievelijk tweede en derde. In reeks drie ging het dan helemaal mis bij de start en na de in rallycross klassieke startschermutselingen moest Vranckx zijn beschadigde wagen een de kant zetten. Toch staat de Belg nog steeds derde na drie reeksen. Het is Isak Sjökvist die hier voorlopig leidt dankzij twee beste tijden. De andere snelste tijd was voor een andere Zweed, Nils Andersson, en die is voorlopig tweede.

In Euro RX3 is de jonge Duitser Nils Volland dan weer oppermachtig met een Audi A1 van Volland Racing. Hij liet drie snelste tijden noteren en voert de stand aan. De Noor Espen Isaksaetre (Audi A1) en de Pool Damian Litwinowicz (Audi A1) zijn respectievelijk tweede en derde.

Zondag begint de actie om 10u met een warm-up, daarna volgen de resterende heats waarna de (halve) finales worden afgewerkt waarna we omstreeks 16u40 alle winnaars zullen kennen.