De eerste Ardenne Roads EcoRally by Volkswagen ID

De eerste Ardenne Roads EcoRally by Volkswagen ID. gaat op donderdag 22 juni in Durbuy van start. Deze nieuwe regularity, voorbehouden aan 100% elektrische voertuigen, ligt in de lijn van de verschillende evenementen van de Bridgestone FIA ecoRally Cup, de zeer hoogstaande competitie waarvan de Ardenne Roads EcoRally streeft in 2024 zou willen deel uitmaken. Ondertussen valt alles in zijn plooi in de gelederen van Trajectoire voor deze eerste editie.

300 kilometer proeven

Vraag: kan een volledig elektrische auto deelnemen aan een regelmatigheidswedstrijd op open wegen? Antwoord: dat vormt geen probleem! 

Net als in het verleden, toen de Ardenne voorbehouden waren aan oldtimers, biedt organisator Trajectoire dagafstanden van 300 kilometer aan, in Couvin en Chimay op de eerste dag en in de Condroz op de tweede dag. De tweede etappe omvat ook een show KP op de terreinen van het Lessives-grondstation voor ruimtetelecommunicatie, vlakbij Rochefort. In het hartje van Durbuy zullen oplaadstations worden geïnstalleerd, zodat de auto’s elke ochtend zonder problemen de uitdagingen van de dag aankunnen… 

Een perfect geleide organisatie

Trajectoire is al jaren gespecialiseerd in regelmatigheidsproeven. Deze eerste editie van de Ardenne Roads EcoRally by Volkswagen ID. is een unieke kans om de succesrecepten van historische rally’s – waaronder de beroemde Luik-Rome-Luik en de Marathon de la Route – toe te passen op een evenement dat is voorbehouden aan innovatieve voertuigen. De ingrediënten die de Trajectoire-organisaties zo sterk maken, blijven echter onveranderd: Eric Chapa is verantwoordelijk voor het sportieve management, Robert Rorife voor het uittekenen van het parcours en de niet te missen vereniging Tripy/JB Time Concept voor de tijdwaarneming en het beheer van de gegevens en diverse berekeningen. Kortom, een team van sterkhouders dat zijn kunnen al op internationaal vlak bewezen heeft. 

Een mooie deelnemerslijst met bekende regelmatigheidsspecialisten

Oldtimers of resoluut moderne auto’s, de uitdagingen van de regelmatigheidsproeven zijn dezelfde! Het is dan ook niet verwonderlijk dat enkele grote namen uit deze discipline, die in België bijzonder populair is, op donderdag 22 juni in Durbuy aanwezig zullen zijn. 

Bjorn Vanoverschelde, die wordt beschouwd als één van de absolute specialisten op het vlak van regularity en zelfs voor ASO werkt in het kader van evenementen zoals de Dakar Classic en de Tour Auto, zal er bij zijn… maar dan achter het stuur van een wagen! Hij wordt vergezeld door Bjorn Clauw, de gebruikelijke bijrijder van Julie Kenis, in de cockpit van een Ford Mustang Mach-E! De auto wordt ook bestuurd door Johnny Delhez, Ford-verdeler in de regio Luik, met een zekere Yves Noelanders op de passagiersstoel. Een andere Mustang Mach-E is die van Julien Libioul, die de kleuren van Ford België zal verdedigen, met rechts van hem de efficiënte Thomas Collard. Een team om goed in de gaten te houden! 

Benoît en Denis Regnier doen het samen in een Mercedes EQE SUV, terwijl Eric Cunin en journalist-presentator Alexandre Peeters het tegen elkaar opnemen in een Volkswagen ID.5 Pro. In deze groep zitten ook Yannick De Praetere en Ingrid Peeters, die voor een Cupra Born hebben gekozen. 

Dit is zeker geen volledige lijst, maar de namen van de toekomstige winnaars van deze eerste Ardenne Roads EcoRally by Volkswagen ID staan er heel waarschijnlijk bij. 

Antoine Dechamps, een topadviseur

Hoewel het Trajectoire-team rond Jean-François Devillers aan het roer zal staan van de eerste Ardenne Roads EcoRally by Volkswagen ID, verdient ook Antoine Dechamps de nodige erkenning. Antoine Dechamps draagt de kleuren draagt van de Belgian VW Club in de Bridgestone FIA ecoRally Cup en hij was het die de aanzet gaf tot het organiseren van het eerste evenement in deze soort in België. 

Het begon allemaal tijdens gesprekken met mijn partners”, aldus de man uit Sint-Vincent-Nil. “Ze wilden een evenement van dit type in België om hun communicatie te optimaliseren met betrekking tot onze samenwerking. Ik moest een oplossing vinden. Na enkele korte nachten en talrijke telefoongesprekken, wendde ik me tot het professionele team van Trajectoire om een project te lanceren. Jean-François Devillers en Éric Chapa volgden me in het avontuur en sinds januari werk ik met hen samen als EcoRally-adviseur. Met de ervaring die ik heb opgedaan in de Bridgestone FIA ecoRally Cup en de contacten die ik in die twee seizoenen heb opgebouwd, heb ik hen waardevolle hulp kunnen bieden bij het opstellen van het reglement. Ik wil ook de buitenlandse organisatoren en de Automobile Club de Monaco bedanken voor hun hulp en advies! Bovendien heb ik een aantal buitenlandse equipes kunnen motiveren om deel te nemen aan onze rally: teams uit Tsjechië, Slovenië en Frankrijk zullen zich bij ons voegen om onze line-up te versterken. Het belooft een spannend evenement te worden!

Durbuy, een perfecte omgeving

Toen het team van Trajectoire op zoek ging naar een centrale plaats voor de eerste Ardenne Roads EcoRally by Volkswagen ID, kwam het al snel tot een sterke keuze. Om een aantal voor de hand liggende redenen werd Durbuy de plaats van afspraak. “Deze kleine stad is een toeristische trekpleister in eigen land”, weet zegt Jean-François Devillers. “Durbuy staat bekend om de charme van de geplaveide straten en het kasteel dat uit 1731 dateert. Er worden hier veel toeristische activiteiten georganiseerd met respect voor de natuur, waardoor het een uitzonderlijke en rustige plek is. In 2019 werden de inspanningen van de overheid en de toeristische professionals beloond met het internationale label ‘Bestemming Duurzame Top 100′. En Durbuy is tot dusver de enige gemeente in België die deze eer te beurt viel. Kortom, we hoefden niet verder te zoeken: Durbuy was de perfecte plaats van afspraak voor de Ardenne Roads EcoRally by Volkswagen ID. Drie dagen lang wordt één van de parkings van het stadscentrum gebruikt als verzamelplaats voor de ongeveer dertig auto’s die aan de start verschijnen. Het is een gelegenheid voor het publiek om informatie in te winnen over de verschillende elektrische auto’s die worden tentoongesteld.”

ING terug als voorkeurspartner

ING, in het verleden een belangrijke partner van de proef voor historische wagens, maakt van de eerste EcoRally-editie van het Trajectoire-evenement gebruik om een comeback te maken. Deze keer is het de afdeling Business’Bank, die zich richt op grote bedrijven. Het bewijs dat een dergelijk evenement in ons land op heel wat interesse zal kunnen rekenen. Wees welkom!