WK en Euro RX: Scandinavisch tweeluik begint in Hell

Het traditionele Scandinavische tweeluik voor het wereldkampioenschap en europese rallycross begint volgend weekend in het Noorse plaatsje Hell. Twee weken later is het Zweedse Holjes aan de beurt.

Foto: © J Dingenen

In het wereldkampioenschap is men na de opener in Portugal aan de tweede wedstrijd toe. En daar liet regerend kampioen Johan Kristoffersson reeds in zijn kaarten kijken. Met de elektrische Volkswagen toonde hij zich alweer ongenaakbaar en de vraag is wie hem zou kunnen verslaan in Noorwegen. Zijn landgenoot Timmy Hansen lijkt dan het antwoord. Die stak in Montalegre even de neus aan het venster maar moest vervolgens ook zijn meerdere erkennen in Kristoffersson.

In Noorwegen begint ook het seizoen voor de heren en dames die in RX2e zullen rijden. En daar zal onze landgenoot Viktor Vranckx opnieuw de strijd aangaan in een poging om zijn titel van 2022 te verlengen. Hij wordt opnieuw bijgestaan door Guillaume De Ridder. Na de mooie dingen die Vranckx eerder dit seizoen reeds liet zien in Nordic RX zal de jonge Belg alvast met vertrouwen naar Hell nabij Trondheim reizen.

Bij de Europese Supercars (Euro RX1) zijn de rijders reeds aan de derde wedstrijd toe. En het is alvast razend spannend. Onze landgenoot Enzo Ide komt na zijn overwinning in Portugal met zijn Audi S1 als co-leider naar Noorwegen. De Let Janis Baumanis telt net als Ide 37 punten en regerend Europees kampioen Anton Marklund heeft er 28. Vernoemd trio zal met argusogen ook kijken naar de eenmalige come-back van de Noor Sverre Isachsen. Isachsen komt aan de start met een Ford Fiesta. Ford is het merk waarmee Isachsen Europees kampioen werd in 2009, 2010 en 2011. Een te duchten tegenstander dus.

Ook in Euro RX3 beginnen ze aan hun derde wedstrijd. Daar leidt de Pool Damian Litwinowicz voorlopig.

De Europese klassen en ook RX2e krijgen op zaterdag reeds drie van de vier heats voorgeschoteld. In het WK worden er twee op zaterdag afgewerkt en twee op zondag. Zondagnamiddag worden vervolgens alle (halve) finales verreden.