VAS interview Tom Buyse: “Mijn vader gaat al jaren naar rally-wedstrijden kijken en zo ben ik van kinds af aan mee geweest.”

Vorig weekend was Tom Buyse er nog bij toen onze landgenoot Thierry Neuville zijn eerste overwinning van dit jaar pakte in Sardiniƫ, maar zaterdag staat hij zelf aan de start van de Rally van Wervik. Hij heeft zeven wedstrijden als copiloot op zijn palmares, maar nu wordt het zijn vijfde wedstrijd als piloot. Autosportwereld sprak met de jongeman uit Menen.

“Vergeleken met de andere edities was deze Rally SardiniĆ« inderdaad bijzonder,” gaat Tom Buyse van start. “Normaal lopen de temperaturen op tot soms wel 40 graden. Dit jaar was dat niet het geval, maar waren de beelden die je zag eerder vergelijkbaar met die van Wales. Het was een mooie wedstrijd, al was de strijd in de WRC2-categorie vaak interessanter om te volgen dan bij de Rally1-wagens zelf.” Op de vraag waar Buyse de microbe te pakken kreeg, gaf hij het volgende antwoord: “Mijn vader gaat al jaren naar rally-wedstrijden kijken en zo ben ik van kinds af aan mee geweest. Elk jaar gaan we met een groep vrienden naar enkele WRC-manches kijken, welke dat zijn hangt vooral af van de kalender. Van de WK-manches die ik gezien heb, zijn Polen en Finland mijn favorieten. Verder is de Barum Rally in TsjechiĆ« ook een wedstrijd die ik zeker kan aanraden. Vooral de edities met de S2000-wagens waren heel bijzonder om te zien.”

Buyse staat niet alleen langs de zijlijn als fotograaf, hij is sinds enkele jaren ook aanwezig in de wagen, zowel als piloot als als bijrijder. “Een voorkeur van beiden heb ik niet en het is ook onmogelijk om een vergelijking te maken. Als piloot heb ik mij al enorm geamuseerd, al is die ervaring eerder beperkt. De deelnames als copiloot van Jasper Boutte en Thijs Meirlevede waren telkens fantastisch. Het is altijd een leuke beleving als je als team goed kan samenwerken en er onderling vertrouwen is. Als je dan van mechanische pech gespaard blijft komt de rest vanzelf.”

Mooi resultaat

De 31-jarige Menenaar zette samen met Thijs Meirlevede een pracht resultaat neer door als zestiende algemeen en eerste in hun klasse te eindigen in de Monteberg Rally. “Naar een verklaring hoef ik niet ver te zoeken. Thijs is een zeer goeie piloot, kan alles goed inschatten en beschikt over het lef dat je nodig hebt om zulke tijden neer te zetten. De Monteberg was een fantastische ervaring en alles zat perfect die dag en het resultaat sprak voor zich. Ik ben ervan overtuigd dat hij ook buiten zijn eigen streek sterke prestaties kan neerzetten. Een verdere samenwerking volgt zeker, al is het nu te vroeg om daar al meer over te vertellen.”

Tom Buyse neemt zaterdag terug zelf het stuur in handen tijdens de Rally van Wervik. Samen met zijn bijrijder Janeke Degrave test hij voor het eerst een nieuwe wagen. “De wagen is een Opel Adam Cup en komt van bij Rallyteam Delplace. Deze auto zal bij velen bekend zijn van de merkencups in Frankrijk en Duitsland enkele jaren terug. Het lijkt mij de ideale stap na de wedstrijden met de VW Polo vorig jaar. Doelstellingen kan ik niet echt geven. Het is de eerste wedstrijd met een wagen met sequentiĆ«le versnellingsbak en op competitiebanden. Dus het wordt in het begin vooral wennen aan de wagen. Verder willen we ons vooral amuseren en wachten we af hoe alles verloopt. Voor de TBR Short Rally zijn we ook al ingeschreven, daarna zien we wel”, sluit Buyse af.