Le Mans 24: Ferrari, Toyota of toch een outsider?

Wie wint de eeuweditie van de 24 Uur van Le Mans: het is en blijft de vraag van één miljoen euro. De kwalificaties liggen achter ons en Ferrari heeft de eerste, kleine, veldslag gewonnen, maar het echte werk volgt 24 uur lang tussen zaterdag 16u00 en zondag 16u00. Wie wordt het: Ferrari of Toyota, of toch een outsider in de vorm van Porsche, Cadillac of Peugeot?

Foto’s: © FIA WEC en Porsche-Jurgen Tap

Uiteraard zijn er zeven constructeurs in Le Mans, maar de kans dat we zondag iets na vieren een Vanwall of een Glickenhaus op het hoogste podium zullen zien, is eerder klein. Echter wie wel zal winnen, is echt koffiedik kijken.

Als we in de omgekeerde volgorde werken, beginnende met de merken die relatief minder kansen hebben, dan komen we na Vanwall en Glickenhaus uit bij Peugeot. De Franse constructeur kwam een goede seconde tekort om een 9X8 naar de Hyperpole-sessie af te vaardigen en start met de #93 en de #94 van op de tiende en elfde plaats, voor de Action Express Racing Cadillac, de Jota Porsche, de beide Glickenhaus en de Vanwall. Peugeot kan uiteraard wel voor een verrassing zorgen, want de auto lijkt het circuit van Le Mans beter te verteren dan pakweg dat van Sebring, maar het lijkt eerder onwaarschijnlijk dat Peugeot een vierde zege pakt na 1992, 1993 en 2009. Anderzijds kan Peugeot wel zonder druk aan de race beginnen en een afwachtende houding aannemen.

Zeven Porsche en Cadillac

Cadillac en Porsche hebben een voordeel als het om de aantallen gaat, met respectievelijk drie en vier bolides, wat hen onmiskenbaar een zeker voordeel oplevert, zeker als Ferrari en Toyota elkaar het vuur aan de schenen gaan leggen. Op pure snelheid lijken de beide merken nog een beetje te kort te komen, al kon de snelste Porsche, de #75 van Nasr-Jaminet-Tandy, zich op de startgrid wel tussen de beide Toyota GR010 plaatsen. Cadillac volgt dan weer net achter de tweede Toyota GR010. Bij het Amerikaanse merk kenden ze op donderdag tijdens de hyperpole wel voor de derde maal in vier FIA WEC-weekends een brand, niet meteen de beste voorbereiding op de wedstrijd.

Snel en sneller

En zo komen we bij de twee topfavorieten: Ferrari en Toyota. De Italianen zijn snel, bloedsnel, maar is de Ferrari 499P wel klaar voor de grote Franse wedstrijd? Het leidt geen twijfel dat Toyota veel meer tegenstand zal krijgen dan de voorbije seizoenen, maar uiteraard heeft de vijfvoudige winnaar wel het voordeel van de ervaring, de kennis van de wedstrijd en alle mogelijke procedures en situaties. Snelheid versus ervaring, mogen we het zo samenvatten of is dat ook te kort door de bocht?  

Wat betreft de BoP heeft Toyota effectief 37 kilogram meer aan boord mee, maar ook Ferrari kreeg 24 kilogram extra, wat uiteindelijk maar een verschil van 13 kilogram maakt en bovendien kreeg de Toyota nog eens extra energie mee (4 MJ).   

U merkt het, het is erg moeilijk om voorspellingen te doen voor deze 91ste editie van de 24 Uur van Le Mans, die zich groots aankondigt. Afspraak zondag om 16u00!

Resultaten: http://fiawec.alkamelsystems.com/