Le Mans 24: een gesprek met Laurens Vanthoor

De laatste Belg in onze reeks interviews van de negen Belgische deelnemers in Le Mans is uiteraard de enige Belg in de klasse Hypercar, Laurens Vanthoor. Als er dit jaar één landgenoot na 41 jaar Jacky Ickx kan opvolgen, dan is het de Limburger die sinds begin dit seizoen op een zeer hoog niveau acteert in de Porsche 963 met startnummer #6, een wagen die hij met Kevin Estre en André Lotterer deelt.

Foto’s: © Porsche

We staan er beter voor dan bij de start van het kampioenschap”, vertelt Vanthoor tijdens een gesprek in de dagen voorafgaand aan de race. “Het gevoel binnen het team is goed en de laatste weken hebben we zeer bevredigende testen afgewerkt.

De start van het kampioenschap resulteerde niet in wat Porsche wil bereiken, met vooral een spijtige opgave in Spa-Francorchamps, waar Vanthoor voor eigen publiek reed. “Er was eigenlijk niets aan de hand met de wagen, maar de schakelaar om de wagen uit te zetten in geval van een gevaar – die schakelaar bevindt zich aan de buitenzijde – en die ging in ‘veiligheid’. Daardoor volgde een hele ongelukkige opgave op een ogenblik dat we op de tweede plaats lagen. Nu, dat zou in ieder geval niet meer mogen gebeuren.”

We gaan voor de winst

Laurens Vanthoor verrast door aan te geven op de vraag wat de ambities in Le Mans zijn, dat dat de zege is. “We zijn geen favorieten, maar Le Mans is en blijft Le Mans. We hebben heel wat ervaring binnen het team Porsche Penske Motorsport en hetzelfde geldt voor onze équipe van de Porsche 963 met startnummer #6, met uiteraard ex-winnaar André Lotterer en Kevin Estre. Er heerst een goede sfeer onder ons en we hebben er vertrouwen in, al hopen we wel op een droge race.”

Voor Laurens Vanthoor is het de achtste deelname aan Le Mans, na twee wedstrijden met een LMP2 en vijf met Porsche in LM GTE. In 2018 won Vanthoor de race in LM GTE met zijn huidige teamgenoot Kevin Estre en de Deen Michael Christensen.

“Le Mans is en blijft de race van het jaar. Ik ben er al zes maanden mee bezig, zowel fysiek als mentaal en ik heb er echt alles aan gedaan om hier in perfecte vorm aan de start te verschijnen. Indien het niet zou lukken, kan ik er alvast niets aan doen, ik heb echt alles gedaan. Ik ben er zeker klaar voor en kan niet wachten voor de start van de race.”

Laurens Vanthoor start zaterdag om 16u00 van op de negende plaats en het is de Limburger die de eerste rijbeurt voor zijn rekening neemt.