Le Mans 24: enkele leuke cijfers

  • 91 – Het is niet de 100ste editie zoals we hier en daar lezen, maar wel de 91ste, want in de voorbije eeuw werd er niet gereden in de oorlogsjaren (1940-1948) en tijdens de crisis van 1936.
  • 9 – Met negen rijders en twee wagens doet ons land qua deelnemers enkel minder goed dan Japan, Zwitserland, de VS, Duitsland, Italië, het VK en uiteraard Frankrijk. Maar Nederland, met zeven rijders, en 24 andere naties doen minder goed dan ons Koninkrijk. 
  • 186 – Dat is het totaal aantal rijders dat in de editie 2023 van de 24 Uur van Le Mans van start gaat. Onder heen vinden we 33 rookies, met onder hen ook drie Belgische rookies: Ugo de Wilde, Tom Van Rompuy en Ulysse De Pauw.   
  • 13 – Als we de deelnemerslijst van deze editie van de 24 Uur van Le Mans overlopen, zien we onder meer dertien voormalige winnaars van de race aan de start staan, met Sébastien Buemi (4), Brendon Hartley (3), Ryo Hirakawa (1), José Maria Lopez (1), Kamui Kobayashi (1), Mike Conway (1), Loïc Duval (1), André Lotterer (3), Nick Tandy (1), Earl Bamber (2), Mike Rockenfeller (1), Romain Dumas (2) en Neel Jani (1).
  • 18 – Niet minder dan achttien voormalige F1-rijders doen het dit seizoen, met maar liefst twee ex-wereldkampioen, te weten wereldkampioen Jenson Button naast Sébastien Bourdais, Esteban Gutierrez, Antonio Giovinazzi, André Lotterer, Kamui Kobayashi, Sébastien Buemi, Brendon Hartley, Will Stevens, Felipe Nasr, Paul di Resta, Jean-Eric Vergne, Jack Aitken, Pietro Fittipaldi, Jan Magnussen, Giedo van der Garde, Robert Kubica en Daniil Kvyat. Van hen won enkel WRT-rijder Robert Kubica een Grand Prix, naast de beide wereldkampioenen uiteraard.
  • 3 – Ook staan er drie kampioenen in de Formula E aan de start, Sébastien Buemi, Felix da Costa en tweevoudig kampioen Jean-Eric Vergne. Ook zijn er drie voormalige winnaars van de Indy 500, met Simon Pagenaud, Jacques Villeneuve en Scott Dixon, alle drie ook kampioen in de discipline, net als Sébastien Bourdais.
  • 5 – Ook zien we vijf vrouwen in Le Mans, evenveel als in het FIA WEC, met Lilou Wadoux (Ferrari), Doriane Pin (Oreca 07) en het trio Sarah Bovy-Michelle Gatting-Rahel Frey (Porsche).
  • 22 – De meeste deelnames staan op naam van Jan Magnussen en Romain Dumas, beide aan hun 22ste deelname toe. De eerste deelname van Magnussen dateert van 1999!