Le Mans 24: een gesprek met Dries Vanthoor

Dries Vanthoor staat voor zijn vierde deelname aan 24 Uur van Le Mans. De jonge Limburger zorgde in 2017 voor een sensatie door op amper negentienjarige leeftijd bij zijn debuut de klasse LMGTE Am te winnen met een Ferrari van JMW Motorsport. Dit jaar zien we hem voor een tweede opeenvolgende keer aan het stuur van een LMP2. Hij deelt de Racing Team Turkey Oreca met Salih Yoluç en Tom Gamble. Autosportwereld zat op donderdagmorgen, na de kwalificaties van woensdag, met hem aan tafel.

(Foto’s: Racing Team Turkey / TF Sport)

Je beste rondetijd uit de kwalificatie werd geannuleerd omdat je niet snel genoeg had vertraagd bij een rode vlag, iets wat vele rijders overkwam tijdens de kwalificatie.

“Ik vind het zelf een zware straf en een berisping of boete leek me toepasselijker. Je hebt slechts drie seconden marge op de voorgeschreven tijd om je snelheid naar 80 km/u te laten zakken. Ik was niet aan het remmen of aan het gas geven, maar liet de wagen gewoon rollen. Ik snap dat het voor de veiligheid is en accepteer dat ik in de fout ben gegaan. We willen een goed spektakel brengen maar ik vind het jammer om de snelle ronde, en dus onze deelname aan de Hyperpole, door zo’n regel kwijt te raken.”

“Verder ging het tot nu toe prima, buiten de kwalificatie die wat minder vlot verliep door de rode vlaggen. Ik ken het team niet zo goed, maar ben erg onder de indruk. Ze zijn heel professioneel en ze halen het maximale uit hun middelen. Tijdens de volgende sessies gaan we nog wat werken op de langere runs.”

Je rijdt in LMP2 Pro-Am. Jullie doel is ongetwijfeld om deze subklasse te winnen.

“Klopt! Het is een lange race. We moeten constant zijn en zien dat de auto makkelijk rijdt. We willen zo hoog mogelijk eindigen, maar ons in de eerste plaats op Pro-Am richten. Die klasse gaan we proberen te winnen en alles wat erbij komt is bonus. Racing Team Turkey heeft het schitterend gedaan in Barcelona (met een algemene overwinning in ELMS), maar we moeten beseffen dat er teams zijn met meer LMP2-ervaring.”

Het aantal wagens in Hypercar is toegenomen. Wat zijn jouw ervaringen hiermee?

“Het snelheidsverschil met Hypercar valt mee. Ze zijn sneller op de rechte stukken, maar in de bochten en zeker in die met een hogere snelheid, zit er niet zoveel verschil op vergeleken met een LMP2. Vroeger kon een LMP1-wagen een LMP2 buitenom voorbijsteken aan de Porsche-Curves, maar dat lukt de Hypercars niet meer. De capaciteiten van een LMP2 zijn ook teruggeschroefd om het verschil met Hypercar toch nog groot genoeg te houden.”