Le Mans 24: eeuwfeestrally ACO België

De Belgische afdeling van de Automobile Club de l’Ouest (ACO België) viert uiteraard uitgebreid mee de honderdste verjaardag van de grootste race ter wereld. België is overigens de enige ‘buitenlandse’ sectie van de ACO.

We organiseerden een originele uitstap naar de testdag voor de honderdste editie van de 24 Uur van Le Mans”, vertelt Lucien Beckers, inderdaad, de broer van Christine Beckers die in 1974 haar klasse in Le Mans won.

“Na een pre-start, georganiseerd bij de SAGA Mercedes dealer in Drogenbos, vertrokken twintig auto’s die merken vertegenwoordigden die minstens één keer hebben gewonnen in de beroemde wedstrijd in Le Mans. Op vrijdag 2 juni gingen de deelnemers van start, van aan de hoofdzetel van het beroemde merk Bentley, net buiten Brussel. Na een eerste nacht aan de oevers van de Seine (Les Andelys) kwam de karavaan zaterdagmiddag (3 juni) vroeg aan in Le Mans om een rondje van het circuit af te leggen in het gezelschap van 200 auto’s uit verschillende Franse steden. Een rondleiding door ‘L’Exposition’ in het 24-uursmuseum voldeed vervolgens aan de vurigste wensen van de deelnemers.”

Die tentoonstelling is overigens meer dan de moeite waard, want er worden meer dan 80 auto’s tentoongesteld die hebben gewonnen of hun stempel hebben gedrukt op het evenement, wagens met een astronomische waarde van meer dan 900 miljoen euro. 

“Na een verkwikkende nachtrust konden de 40 crewleden de faciliteiten van het circuit bezoeken en vervolgens de toekomstige deelnemers aan de Eeuwfeest 24-uursrace op het circuit zien! Het lijdt geen twijfel dat dit drie dagen waren die voor altijd in het geheugen gegrift zullen blijven van de liefhebbers van het evenement in Sarthe.”