WRC Sardinië: Neuville pakte zijn achttiende uit zijn carrière en zet achtervolging op Rovanperä in

In Sardinië heeft Thierry Neuville in zijn Hyundai i20 zijn eerste zege van het WRC-seizoen 2023 behaald, meteen zijn achttiende overwinning op het niveau van het WK Rally uit zijn carrière. Neuville wordt zo tweede in het huidige WK, achter Kalle Rovanperä die op het Italiaanse eiland de meubels van Toyota redde. De kloof tussen de Finse wereldkampioen en de Belg bedraagt nu 25 punten.

Foto: © Hyundai

De slotdag bracht de Belgen niet meer in verlegenheid en Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe bezorgden de Koreaanse constructeur hun eerste zege van het seizoen, nadat eerder Toyota en Ford al wedstrijden konden winnen. Neuville tekent voor zijn achttiende zege uit zijn carrière, evenveel als Hannu Mikkola, Ott Tänak en Jari-Matti Latvala. Neuville is nu samen met Latvala de WRC-rijder met het meeste aantal zeges zonder ooit een WK-titel te hebben gewonnen. Neuville staat ook in de top 10 van aantal zeges aller tijden.   

Het is de eerste zege van het team dit jaar en het was een moeilijke rally, met een harde eerste dag en dan een lange weg naar de zege, in een bijzonder harde wedstrijd“, aldus Thierry Neuville na de Powerstage.

De enige inzet op de slotdag was de Power Stage met nog vijftien te verdelen punten. Die Powerstage was een kolfje naar de hand van de regerende wereldkampioen die zo nog vijf extra punten op zijn conto inschrijft. Hij haalde het voor Ott Tänak en Sébastien Ogier.

In de eindstand van de wedstrijd ging de zege dus naar het Belgische duo Neuville-Wydaeghe, voor hun teamgenoot Esapekka Lappi. Kalle Rovanperä werd voor Toyota derde, ver voor Elfyn Evans, de enige andere overgebleven WRC-wagen in de top 10. Dani Sordo gaf op de slotdag nog op toen in zijn Hyundai brandgevaar werd vastgesteld.

Achter Evans won Andreas Mikkelsen (Skoda) de klasse WRC2 na de opgave in de laatste proef van Adrien Fourmaux (Ford), die van de modderige baan schoof. Mikkelsen haalde het uiteindelijk voor Teemu Suninen (Hyundai) en Kajetan Kajetanowicz (Skoda). Grégoire Munster (Ford) werd uiteindelijk zevende en vierde in WRC2 Challenger.

In de WK-stand leidt Rovanperä nu voor Neuville, met 118 punten tegen 93, terwijl Ott Tänak (Ford) en Elfyn Evans nog enkele lengtes verder volgen, met respectievelijk 85 en 83 punten. Bij de constructeurs leidt Toyota met 235 punten, 23 meer dan Hyundai.

De volgende WRC-manche zien we in Kenia, tijdens het laatste weekend van juni.