Circuit Jules Tacheny – Mettet: eeuwfeest RUMESM vijf jaar uitzonderlijke festiviteiten

De Royal Union Motor Entre Sambre et Meuse (RUMESM), de club die de evenementen op het Circuit Jules Tacheny in Mettet organiseert, beheerder van het circuit, begint in 2023 aan een vijfjarige feestperiode. Een atypische en creatieve manier om zijn honderdste verjaardag te vieren, een eerbetoon aan het verleden en tegelijkertijd de activiteiten worden voortgezet met het oog op de toekomst. U leest het goed, vijf jaar feest staan ons (en u) te wachten!

(persbericht / foto : © Sebaboum / Circuit Jules Tacheny )

“2023 lijkt de startdatum voor dit avontuur, maar er is enige twijfel. Tussen 1923 en 1927, toen de club werd erkend door de Belgische Motorrijdersbond, zouden verschillende stappen kunnen zijn gezet. Dus om de zaken niet te compliceren en om zoveel mogelijk mensen te verenigen, doen we een eeuwfeest over vijf jaar”, lacht Freddy Tacheny, voorzitter van de RUMESM, schalks.

Het programma voor de komende vijf jaar zal bijzonder vol zijn. Het circuit zal de activiteiten die het nu al tot leven brengen vermenigvuldigen, of het nu gaat om trainingen en rijsessies of om uitzonderlijke evenementen, zoals de Superbiker, waar dit jaar ook de finale van het Wereldkampioenschap Supermoto wordt gehouden. Tegelijkertijd heeft de RUMESM een programma opgesteld waarin grote momenten het dagelijkse leven in Mettet zullen opluisteren.

In 2023, het jaar waarin het FIA World Rallycross Championship (WRX) terugkeert, zal een nieuwe paddock worden ingehuldigd. Het weekend van 6 augustus wordt een gedenkwaardig weekend, met de aanwezigheid van de legendarische coureur Sébastien Loeb. Ter gelegenheid van deze verjaardag zullen de tickets uitzonderlijk gratis zijn voor alle inwoners van Mettet! “Een bewijs van de liefde tussen het circuit en de gemeente”, aldus Freddy Tacheny.

De financiële steun van de Club voor de volledige renovatie van een prachtig orgel, dat in de kerk van Mettet in verval was geraakt, en dat in november aan het publiek zal worden voorgesteld, zal de kers op de taart zijn van een zeer druk seizoen. Deze twee geschenken aan de stad Mettet (gratis tickets voor de WRX en de renovatie van het orgel) zijn bedoeld om de nauwe band tussen de RUMESM en haar plaats te illustreren.

2024 zal het jaar zijn waar de originele discipline ter ere wordt gebracht: Moto’s. We komen hier eind 2023 op terug, want er hangt een verrassing in de lucht…

In 2025 wordt een gloednieuw gebouw onthuld, “een vastgoedproject dat ons nauw aan het hart ligt”. Het zal ook een gelegenheid zijn om de geschiedenis van het Circuit Jules Tacheny te herbeleven met een verzamelboek “100 jaar, 100 foto’s”. In 2025, het epicentrum van de festiviteiten, zal ook een gala-avond worden georganiseerd. 2026 wordt het jaar van de auto’s, terwijl 2027 in het teken staat van de fiets, elektrische voertuigen en de toekomst van de mobiliteit. Dit is een manier om “alle facetten van het circuit te belichten”, dat altijd op zoek is naar innovatie.”

“40 jaar geleden werd ik lid van de RUMESM. Het waren 40 jaren van inventiviteit en creativiteit, waarin we met onze erevoorzitter, Michel Fiévet, en al onze vrienden in het bestuur de fakkel overnamen van onze voorgangers (waaronder de stichtend voorzitter, Jules Tacheny) die al blijk gaven van durf en visie”, herinnert Freddy Tacheny zich. “We ontwikkelden de club, vermenigvuldigden de activiteiten op 2 en 4 wielen… De evenementen verankerden het mythische karakter van het circuit, de Superbiker was de long van de ontwikkeling van het nieuwe permanente circuit. Het is een plaats en een club met een grote geschiedenis!”

Gedurende deze vijf jaar zal Mettet hulde brengen aan zijn briljante verleden en tegelijkertijd de instrumenten inzetten die zijn toekomst vorm zullen geven: die van een multidisciplinair, multimodaal opleidingscentrum. “Mettet is altijd een club geweest die alles heeft gedaan: motoren, fietsen, auto’s, elektrische auto’s… Het is een gecondenseerde versie van alles wat mobiel is.”

“Naast de Belgian Motorcycle Academy, die zich sinds 2020 richt op het opleiden van toekomstige kampioenen in Mettet, zal onze Club blijven investeren om iedereen in staat te stellen zich te ontwikkelen op het gebied van rijden en mobiliteit. We streven ernaar om dit doel te bereiken met de hoogste prioriteit voor veiligheid. Het is onze primaire roeping, ons leitmotiv!”