Le Mans 24 – 1960-1970: Jacky Ickx “Monsieur Le Mans”

Als er één Belg echt zijn stempel op de Belgische autosport gedrukt heeft en niet in het minst op de 24 Uur van Le Mans, is het de Brusselaar Jacky Ickx. Ickx won de race zesmaal, maar betekende zoveel meer voor de wedstrijd aan de Sarthe.

Foto’s: © ACO 24 Heures du Mans – collectie Lucien Beckers en tekst Peter Crauwels

Jacky Ickx drukte in 1969 zijn stempel op de legendarische etmaalrace. Om tegen de gevaarlijke “Le Mans”-start te protesteren wandelde hij naar zijn Gulf Ford GT40 van JW Automotive Engineering, het team van John Wyer. De rijders liepen toen naar hun wagen en om snel te vertrekken maakten ze hun gordels niet vast. Dat het gevaarlijk was, werd enkele kilometers na de start duidelijk door het dodelijke ongeval van John Woolfe. Door de piste gewoon over te wandelen, begon de Belg als laatste aan zijn wedstrijd. Na een tactisch sterk slipstreamduel van Jacky met Porsche-rijder Hans Hermann in de eindfase, boekten Ickx en zijn teamgenoot Jackie Oliver hun eerste zege in de 24 Uur van Le Mans. De Le Mans-start werd vanaf 1970 afgeschaft en Jacky zou nog vijfmaal winnen.

Lucien Bianchi won het jaar voordien met dezelfde Ford GT40, met chassisnummer 1075, met als teamgenoot Pedro Rodriguez. Voor Bianchi sloeg het noodlot echter in 1969 toe. Hij overleed na een ongeval met zijn Alfa Romeo tijdens het testweekend voor de Franse 24-uursrace.

Diverse klasse-zeges en podiumplaatsen voor de Belgische deelnemers tijdens de jaren zestig

Olivier Gendebien

In 1961 finishte Willy Mairesse met Mike Parkes met een TR61 van de Scuderia Ferrari tweede. Toen Olivier Gendebien in 1962 zijn vierde en laatste zege behaalde, eindigden “Beurlys” en “Eldé” met een Ferrari 250 GTO van Equipe Nationale Belge als derde. Claude Dubois en Georges Harris bestuurden dat jaar een Abarth 1300 van het Belgische team en zij bekroonden hun wedstrijd met winst in het klassement voor de meest energie-efficiënte wagen.

“Beurlys” en Gérald Langlois van Ophem finishten in 1963 met een Ferrari 250 GTO van ENB op een tweede plaats algemeen, achter de Ferrari van Scarfiotti en Bandini, en als eerste bij de GT-klasse.

In 1965 stond “Beurlys” nogmaals op het podium. Hij werd derde met Willy Mairesse en ze bestuurden een Ferrari 275 GTB van de  Ecurie Francorchamps. Gustave Gosselin deed het toen nog iets beter en werd met een Ferrari 250 LM tweede. Twee jaar later zouden “Beurlys” en Mairesse hun derde plaats nog eens herhalen met een Ferrari 330 P4 van Equipe Nationale Belge. Toen de vrienden Willy Mairesse en “Beurlys” in 1968 een Ford GT40 deelden, werd Willy het slachtoffer van een zwaar ongeval op de rechte lijn van Mulsanne. Hij was zwaargewond en zou zich een jaar later van het leven beroven.

Jean-Pierre Gaban schreef in 1968 een Porsche 911 T in en werd samen met Roger van der Schrick twaalfde en eerste in GT. Een jaar nadien zou Gaban met Yves Deprez deze klasse opnieuw winnen en tiende algemeen worden.